Штати та Японія розробили спільну операцію на випадок надзвичайної ситуації на Тайвані

Збройні сили Японії та США розробили план спільної операції в разі «непередбачуваних обставин» на Тайвані.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

Згідно з планом, корпус морської піхоти США створить тимчасові бази на ланцюзі островів Нансей, що тягнеться від японських префектур Кагосіма та Окінава в бік Тайваню, на початковому етапі можливої надзвичайної ситуації на Тайвані. Американські військові розгорнуть свою високомобільну артилерійську ракетну систему на тимчасовій базі, а японські збройні сили нададуть матеріально-технічну підтримку в таких сферах, як постачання боєприпасів і палива.

У Японії та США є близько 40 ділянок-кандидатів уздовж ланцюга Нансей, що складається з приблизно 200 островів, зокрема безлюдних.

Нагадаємо: Тайвань має власну адміністрацію, що не залежить від материкового Китаю з 1949 року, коли острів став притулком для представників сил Гоміндану, що зазнали поразки від комуністів у китайській громадянській війні. Офіційно Тайвань називає себе «Китайською Республікою», не визнаючи легітимність проголошеної в 1949 році КНР, яка, своєю чергою, вважає Тайвань своєю бунтівною провінцією.

Як «Китайську Республіку» Тайвань офіційно визнано 15 країнами-членами ООН, багато інших мають з ним економічні та культурні зв’язки без офіційного визнання. Останнім часом на Тайвані лунають заклики до проголошення незалежності острова. У Пекіні водночас посилюється риторика щодо Тайваню. Аналітики не виключають, що КНР може спробувати взяти острів під контроль силою.