AstraZeneca заявила, що курс із трьох доз її вакцини захищає від Омікрону

Курс із трьох доз вакцини проти коронавірусу, яку розробила компанія AstraZeneca разом з Оксфордським університетом, ефективний проти штаму коронавірусу Омікрон.

Про це повідомила фармацевтична компанія в четвер, посилаючись на дані лабораторного дослідження Оксфордського університету, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

Як зазначається, дослідження вакцини Vaxzevria засвідчило, що після курсу щеплення з трьох її доз захист проти Омікрону в цілому подібний до захисту від варіанту вірусу Дельта після двох доз.

Рівень антитіл проти штаму Омікрон після повторного щеплення був вищим, ніж у людей, які одужали від COVID-19, зазначає виробник.

І хоча попередні дані досліджень є позитивними для компанії, AstraZeneca заявила, що співпрацює з Оксфордським університетом у створенні вакцини проти штаму Омікрон.

У компанії також заявили, що науковці Оксфордського університету, які проводили дослідження, були незалежними від тих, хто працював над вакциною разом з AstraZeneca.

Фото: scanpix

Експерти проаналізували зразки крові людей, інфікованих коронавірусом, і тих, хто був вакцинований двома дозами та зробив бустерне щеплення, а також тих, хто раніше був заражений іншими варіантами коронавірусу. Зокрема, були досліджені зразки від 41 людини, яким введено три дози Vaxzevria.

Результати дослідження, які ще не опубліковані в рецензованому медичному журналі, збігаються з результатами інших компаній - виробників вакцини — Pfizer-BioNTech і Moderna. Вони також заявили, що третя доза їхніх вакцин ефективна проти штаму Омікрон.

Як повідомляв Укрінформ, за даними ВООЗ, штам коронавірусу Омікрон зафіксували у 106 країнах.

У світі станом на ранок 23 грудня зафіксовано 277 523 045 випадків COVID-19, зокрема 5 393 374 летальні, одужали 248 606 198 осіб.