Берлін запевняє, що сертифікація Nord Stream 2 позбавлена політичного впливу

У німецькому уряді наполягають на тому, що процес сертифікації газогону «Північний потік 2» відбувається незалежно від політичних міркувань.

Позицію уряду та канцлера оголосив на брифінгу в понеділок речник Вольфганг Бюхнер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Бюхнер зауважив: Олаф Шольц неодноразово заявляв, що в ситуації з газогоном йдеться про «приватний бізнеспроєкт» за участі багатьох інвесторів з ЄС і не лише ЄС.

До введення його в експлуатацію залишилася одна «деталь» - відповідність європейським нормам анбандлінгу. Цим питанням зараз опікується Федеральне мережеве агентство. «Це адміністративна процедура, яка буде вирішена відповідно до закону. Це не має жодного політичного виміру, сама по собі фаза сертифікації не є політичним питанням», - сказав речник.

Він нагадав, що регулятор наразі призупинив процедуру та чекає, коли будуть виконані схвалені в травні 2019 року нові вимоги в енергодирективі ЄС.

Речниця Мінекономіки та енергетики Зузанне Унград своєю чергою назвала «Північний потік 2» проєктом, «яким опікується бізнес, але який має виразні геополітичні наслідки». Саме тому, підкреслила вона, федеральний уряд дбає про те, аби транзит газу територією України було продовжено й після 2024 року, як було домовлено між ФРН і США в липні 2021-го.

На національному рівні, зазначила Унград, сертифікація є в руках регулятора, а дебати щодо українсько-російського конфлікту (в контексті зупинки газогону в разі нової агресії Росії) активно ведуться на рівні ЄС, де всі намагаються запобігти ескалації та чітко заявляють, що жодна подальша агресія не залишиться без наслідків і матиме високу ціну.

Речниця МЗС Андреа Зассе запевнила, що Німеччина й за нового уряду залишається у дуже тісному контакті з питання «Північного потоку 2» зі США. Вона також навела позицію міністра закордонних справ ФРН, що європейське законодавство є чинним для всіх проєктів, у тому числі для «Північного потоку 2», і під час процесу сертифікації йдеться саме про дотримання законодавчих вимог.

Слід зауважити, що глава уряду, соціал-демократ Олаф Шольц уникає говорити про можливість зупинки нового газогону на тлі зростання загрози з боку Росії, тоді як очільники Мінекономіки та МЗС, «зелені» політики Роберт Габек і Анналена Бербок переконані, що проєкт із самого початку був хибним і має бути зупинений.