Представники народності М’янми вимагають у Facebook $150 мільярдів компенсації

Десятки представників народності рохінджа у Великій Британії та США подали до суду на компанію Facebook, звинувативши гіганта соціальних мереж у тому, що він дозволив поширювати мову ворожнечі, спрямовану проти цієї спільноти.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Вони вимагають компенсацію у понад 150 мільярдів доларів США, стверджуючи, що Facebook пропагує насильство проти переслідуваної у М'янмі етнічної меншини.

Компанію звинувачують у тому, що вона начебто дозволила «поширення роками ненависної та небезпечної дезінформації».

У США адвокати подали юридичну скаргу на Facebook у Сан-Франциско, звинувативши компанію у тому, що вона начебто «бажає продати життя народності рохінджа заради кращого проникнення на ринок у невеликій країні Південно-Східної Азії (М'янмі - ред.)».

Позивачі посилаються на дописи у соціальній мережі, що з’явилися в ході розслідування інформаційної агенції Reuters, зокрема, у 2013 році, в яких зазначалося: «Ми повинні боротися з ними так, як Гітлер боровся з євреями». В іншому дописі говорилося: «Налийте палива та підпаліть, щоб вони могли швидше зустрітися з Аллахом».

Як повідомлялося, у листопаді 2019 року Міністерство юстиції Гамбії подало до Міжнародного суду ООН позов, звинувативши владу М'янми у геноциді рохінджа – місцевої етнічної групи, яка сповідує іслам, на відміну від більшості населення країни, які є буддистами.

Зі свого ж боку, очільниця М'янми Аун Сан Су Чжи, яка отримала в 1991 році Нобелівську премію миру, зауважила, що армія М'янми захищала країну від озброєних бунтівників. За її словами, нині країна переживає внутрішній військовий конфлікт.

Восени 2016 року бойовики рохінджа напали на поліцейські відділки в країні, а у відповідь влада залучила армію. В ході конфлікту сотні тисяч рохінджа стали біженцями.

Фото: ЕРА