Сенат США провалив спробу швидкого ухвалення оборонного бюджету-2022

Республіканці в Сенаті США заблокували процедуру прискореного розгляду законопроєкту з оборонним бюджетом NDAA-2022, змусивши демократів детально обговорити всі положення й правки, що містять, зокрема, й санкції проти Nord Stream 2.

Як повідомляє The Hill, голосування відбулося в понеділок ввечері, передає Укрінформ.

«Сенат проголосував 45 проти 51 за припинення дебатів по проєкту Закону щодо асигнувань на національну оборону (NDAA), який встановлює рівень витрат, а також політику Пентагону (міністерства оборони США – ред.)»,- зауважується в публікації.

Натомість для того, щоби далі приймати документ за прискореною процедурою простою більшістю, потрібна підтримка щонайменше 60 сенаторів.

Суперечки між республіканцями й демократами точаться навколо значної кількості поправок, внесених у процесі розгляду документа верхньою палатою Конгресу США. Лідер демократичної більшості Чак Шумер всіляко затягував винесення на голосування документа перед вихідними до Дня подяки, який у США відзначали минулого тижня. У понеділок він намагався припинити ведення дебатів по документу із затвердженою лише частиною поправок, однак отримав відмову республіканців, які наполягають на обговоренні інших положень.

Лідер республіканської меншості сенатор Мітч Макконнелл у понеділок визначив перелік питань, щодо яких його партія наполягає введення додаткових поправок. Серед них, у тому числі, санкції проти Nord Stream 2, представлені сенаторами Джеймсом Рішем і Тедом Крузом, і які вже були затверджені раніше Палатою представників США. Крім того, республіканці наполягають на голосуванні за поправки щодо підтримки України, а також стосовно Китаю.

Читайте також: Сенатори США пропонують збільшити оборонну допомогу Україні

Як повідомляв Укрінформ, Палата представників Конгресу США схвалила проєкт оборонного бюджету на 2022 фінансовий рік у вересні цього року. На початку жовтня документ надійшов на розгляд Сенату США. Для затвердження законопроєкту він має бути ухвалений в обох палатах Конгресу США, після чого обидві редакції повинні пройти процес узгодження та подані на підпис президентові США.