У ЄС сформують «чорний список» перевізників, що доправляють мігрантів на кордони

Єврокомісія виступила з пропозицію формування "чорного списку" транспортних операторів, які сприяють контрабанді людей у ЄС.

Про таке рішення колегії ЄК повідомив на пресконференції у Страсбурзі віцепрезидент Єврокомісії з питань просування європейського способу життя Маргарітіс Схінас, передає кореспондент Укрінформу.

"Як частину нашої відповідь на дії білоруського режиму колегія схвалила сьогодні пропозицію щодо нових норм, нових заходів з формування "чорних списків" транспортних операторів, які сприяють або займаються використанням людей як інструмента", - заявив Схінас.

За його словами, це рішення засвідчує чіткі наміри Євросоюзу рішуче реагувати на кризу на кордоні ЄС із Білоруссю , що "вже стала не міграційним питанням, а безпековим".

Високий представник ЄС Жозеп Боррель під час онлайн-включення з Душанбе наголосив на тому, що спроба білоруського режиму шантажувати ЄС за допомогою нелегальних мігрантів, яких він виштовхує до кордонів ЄС, провалилася і її наслідком буде лише посилення санкційного режиму.

"Ми розширили режим санкцій і застосовуємо ще один пакет заходів проти винуватців цієї гібридної атаки режиму Лукашенка. Спільно з Агентствами ООН ми надамо гуманітарну допомогу тим, хто її потребує. Ми продовжимо дипломатичне спілкування з нашими партнерами. ЄС твердо виступає проти цієї гібридної атаки", - заявив Боррель.

З метою боротьби з інструменталізацією людей з політичною метою Єврокомісія запропонувала нову правову базу, яка дасть змогу ЄС вживати цілеспрямованих заходів проти операторів наземного, повітряного, водного транспорту, які займаються або сприяють контрабанді чи торгівлі людьми в Європейський Союз. Заходи, які будуть визначатися в кожному окремому випадку, можуть включати обмеження діяльності на ринку ЄС, призупинення дії ліцензій або дозволів, призупинення прав на заправку або проведення технічного обслуговування у межах ЄС, а також заборону транзиту або польоту над територією ЄС, технічних зупинок чи заходів у порти ЄС.

Як повідомлялося, криза на кордоні ЄС із Білоруссю триває від червня. Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь та РФ у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку.

Зараз на території Білорусі перебуває кілька тисяч мігрантів з країн Близького Сходу.

ЄС разом з ООН та іншими міжнародними партнерами та гуманітарними організаціями шукає шляхи надання гуманітарної допомоги мігрантам, що опинилися заблокованими на кордоні Білорусі, та безпечного повернення цих людей до країн походження.