Моравецький вважає, що криза на кордоні з Білоруссю триватиме «багато місяців чи навіть років»

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вирушає в європейське турне, аби обговорити з лідерами країн регіону погіршення ситуації через кризу на польсько-білоруському кордоні.

Про це Моравецький написав у соцмережах, зазначаючи що своє турне він розпочне від країн Балтії, передає Укрінформ.

За словами польського прем’єра, нинішня геополітична ситуація є «дуже складною, що вимагає «численних дій і дипломатичних зусиль».

«Тому, я вирушаю в подорож кількома європейськими країнами, щоб розповісти про міжнародну кризу, спричинену діями Олександра Лукашенка»,- повідомив глава польського уряду.

За його словами, також добре видно ініційовані за східним кордоном «інтенсивні дії»: кібератаки, маніпуляції цінами і поставками газу, що має на меті викликати енергетичну кризу.

«В руках Росії з’явився новий інструмент шантажу: запланований запуск газопроводу Nord Stream 2. Останнім часом також є організовані міграційні дії, що призвели до кризи на польсько-білоруському кордоні»,- підкреслив Моравецький.

Він висловив припущення, що криза на кордоні між Польщею і Білорусі триватиме ще «багато місяців чи навіть років».

Польський політик зазначив, що деякі дії вдалося частково загальмувати, «але це не означає, що заплановані в Москві атаки закінчилися».

«Ми повинні робити висновки з дій Росії у Грузії чи у Криму, на сході України. Інформація, яка надходить до нашої країни та до наших союзників, викликає занепокоєння»,- наголосив Моравецький.

Він поінформував, що перші три зустрічі він проведе у неділю з прем’єр-міністрами Литви, Латвії та Естонії.

Глава польського уряду підкреслив, що країни ЄС і НАТО мають бути готовими до потенційних загроз і повинні розробити «ефективні та дієві механізми співпраці в умовах подальших атак і провокацій».

Криза на польсько-білоруському кордоні триває від серпня. Відтоді у Польщі зафіксовано 35 тисяч спроб нелегально перетнути кордон. Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь і Росію у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку.

Від початку вересня на польсько-білоруському кордоні діє надзвичайний стан. Варшава планує збудувати до середини 2022 року на лінії кордону з РБ загородження заввишки понад 5 метрів.

Фото: Mateusz Morawiecki/FB