Російський демарш як неспроможність Кремля до конструктивного діалогу

Росія повсякчас зазнає чимало провалів і поразок, нині намагаючись завести й увесь переговорний процес у глухий кут

Москва нахабно продовжує заперечувати причетність до війни на Донбасі та просуває своє «бачення» вирішення конфлікту. Кремль робить усе можливе, щоб відтягнути та заблокувати будь-які переговорні процеси, шукаючи різноманітні причини й приводи, звинувачуючи Україну у невиконанні Мінських угод та намагаючись переконати Захід зняти з РФ санкції й навіть шукаючи нові маневри для демонстрації своєї позиції. Саме до таких маневрів, очевидно, вдалася Москва, оприлюднивши дипломатичні документи, призначені для вузького кола офіційних посадовців. Ідеться про опублікування МЗС РФ закритого дипломатичного листування російського міністра С.Лаврова з главами МЗС Франції й Німеччини Жан-Івом Ле Дріаном та Хайко Маасом. Кремль намагався пояснити такий крок тим, що позиція російської сторони й її підхід до проведення зустрічі в Нормандському форматі нібито «регулярно викривляються». Насправді ж така поведінка, що нагадує швидше манеру спілкування ображеного підлітка, підтверджує неспроможність політичної верхівки Кремля до конструктивного діалогу з Заходом.

Серед оприлюднених документів був і проєкт заяви, заздалегідь розробленої РФ, де стверджувалося, що війна на Донбасі є «внутрішньоукраїнським конфліктом» та вкотре згадувалося про «налагодження прямого діалогу» між Києвом, Донецьком і Луганськом, маючи на увазі терористів, причетних до тимчасової окупації територій на сході, що є абсолютно неприйнятним та не відповідає нормам міжнародного права. На це звернули увагу глави МЗС Німеччини і Франції та заявили Лаврову, що російський проєкт не знайде підтримки серед країн «нормандського формату», оскільки Німеччина і Франція не можуть погодитись з багатьма тезами. Тому було запропоновано інший, альтернативний варіант заяви, яка, звичайно ж, не влаштувала Кремль. А очільник російського МЗС Лавров навіть звинуватив своїх західних колег у «спробі створити умови для радикального перегляду Комплексу заходів на догоду Києву». Як відомо, зустріч глав МЗС нормандської четвірки, запланована на 11 листопада, також не відбулася через відмову того ж Лаврова, який, посилаючись на нібито «зайнятість», водночас заявив про те, що не буде брати участь через «незрозумілий» наперед текст заяви.

На переконання Москви, має бути все зрозумілим і прийнятним для неї. Щоправда, така прийнятність абсолютно розходиться з баченням партнерів по Нормандському формату та й цивілізованого світу загалом. Нагадаємо, що Нормандський формат існує з 2014 року та покликаний шукати мирне рішення конфлікту на Донбасі. Лідери України, Росії, Німеччини й Франції зустрічалися особисто ще в грудні 2019 року в Парижі. Впродовж останнього часу Москва займає агресивну позицію і висуває неприйнятні умови, намагаючись змінити свою роль учасника конфлікту на позицію «посередника».

Оприлюднення МЗС РФ дипломатичних листів з Франції та Німеччини щодо Нормандського формату вочевидь має на меті «добити» формат, але Україна працюватиме над тим, щоб зберегти його, а такі дії Росії тільки підривають довіру до неї. Про це на брифінгу заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, наголосивши, що своїми діями Росія підриває залишки довіри до себе та на тому, що Україна зацікавлена в мирі, справедливих рішеннях і безпеці. І тому робота з залучення РФ до переговорного процесу триватиме й надалі, незважаючи на те, що публікація конфіденційного листування додатково ускладнить цю роботу.

План дій з урегулювання питання Донбасу, який відстоює Україна, всім відомий та повністю відповідає нормам міжнародного права. Основними пунктами його є: виведення іноземних військ, незаконних збройних формувань і найманців з території України; скасування владою РФ ряду рішень і документів, які є прямим втручанням в життя ОРДЛО, наприклад, про спрощений порядок надання жителям цих територій російського громадянства. Росія ж навпаки, заперечуючи свою присутність на тимчасово окупованих територіях України, продовжує нахабно й агресивно вести політику подальшої окупації.

Як відомо, президент РФ днями підписав указ про визнання сертифікатів походження товарів, вироблених в ОРДЛО, до російських товарів. У документі зазначається, що рішення було прийнято «як виняток на період до політичного врегулювання ситуації». Тож Росія цілеспрямовано затягує окуповані території до свого економічного, політичного, електорального та інформаційного простору. Визнання «сертифікатів» та одностороннє визначення пунктів пропуску для переміщення товарів через тимчасово непідконтрольну ділянку кордону України яскраво це демонструють.

Україна розглядає підписання Путіним указу №657 від 15 листопада про визнання РФ так званих «сертифікатів про походження товарів», які видаються на тимчасово окупованих Росією територіях Донецької та Луганської областей, як грубе втручання у внутрішні справи України, порушення її законодавства та норм міжнародного права. Підписання указу суперечить зобов’язанням Росії за Мінськими домовленостями та домовленостями в рамках Нормандського формату, підважує зусилля Німеччини, Франції й України задля відновлення продуктивної роботи цих важливих майданчиків з мирного врегулювання – наголосили в українському МЗС. У зовнішньополітичному відомстві заявили, що продовжать консолідацію міжнародної підтримки України, аби змусити Росію відмовитися від деструктивних дій та стати на шлях політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту.

Відреагували на російські «вибрики» з оприлюдненням дипломатичної переписки і країни-члени Нормандського формату. Так Франція розцінює дії російського МЗС як «демарш, який суперечить дипломатичним правилам та звичаям». У МЗС Франції зазначили, що французька й німецька сторони довгі місяці працювали над продовженням переговорів у «нормандському форматі» та реалізацією конкретного порядку денного, але РФ відмовилася від зустрічі. «Ми закликаємо Росію повернутися за стіл переговорів і продовжити дискусії у затверджених форматах та узгоджених принципах», – заявили в МЗС Франції. Шкодує про те, що заплановані зустрічі на рівні міністрів закордонних справ і лідерів країн «нормандської четвірки» не відбулися, й Ангела Меркель. Про це вона заявила, коментуючи оприлюднення російським МЗС листування між МЗС РФ, Німеччини й Франції стосовно зустрічі у нормандському форматі. На її думку, це сталося через різні підходи сторін. Також, за словами Меркель, вона просила російського президента Володимира Путіна про те, аби саміт у нормандському форматі відбувся ще за її каденції. Але й цього не сталося. «Я дуже шкодую з цього приводу», – підкреслила Меркель.

Експерти сходяться до думки, що справжня мета, яку переслідує Росія, полягає у досягненні власних цілей: примусити до прямого діалогу Київ та російських маріонеток ОРДЛО, визнавши їх сторонами конфлікту. Москва ж продовжує розглядати врегулювання ситуації на Донбасі й майбутній статус цих територій крізь призму недопущення інтеграції України до ЄС і НАТО. Щоправда, це їй не вдається. Партнери по нормандському формату – Париж і Берлін – займають чітку проукраїнську позицію щодо ролі Росії на окупованому Донбасі, як і щодо майбутнього нашої держави серед європейського товариства. Це демонструє навіть закрита переписка, яку оприлюднила російська сторона. Позиція Берліна і Парижа ще раз доводить цінність посередницьких зусиль і допомоги з боку наших партнерів. Кожна спроба порушити територіальну цілісність України матиме тяжкі наслідки – наголосили у нещодавній спільній заяві голів МЗС Франція й Німеччина за підсумками зустрічі з главою МЗС України та застерегли Росію від спроб порушити територіальну цілісність України.

Міністри закордонних справ Німеччини й Франції

Росія тим часом зазнає чимало провалів та поразок. Так і не вдалося Кремлеві досягти прискорення сертифікації та запуску «Північного потоку-2», попри усі зусилля й посилення енергетичного шантажу. Не пройшли і спільна російсько-білоруська авантюра та шантаж ЄС тепер уже міграційною кризою. Та й усі намагання з невизнання РФ стороною конфлікту на Донбасі – теж не мають результату, адже міжнародне співтовариство одностайне у своєму баченні: Росія – агресор. Відчайдушний крок з опублікуванням дипломатичних листів, як і зміст цих листів – лише демонструють, що Москві не потрібен діалог. Мета Кремля – завести увесь переговорний процес у глухий кут. Тож політичний шантаж Кремля теж триває й усі його дії відверто демонструють небажання проведення саміту на найвищому рівні, а, отже – і досягнення миру на Донбасі.

Тарас Попович