В Ефіопії незаконно утримують під арештом понад тисячу людей - ООН

Організація Об’єднаних Націй заявляє, що уряд Ефіопії незаконно утримує щонайменше 1 000 людей під арештом після запровадження в країні надзвичайного стану.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в пресрелізі на сайті ООН.

Речниця комісара ООН з прав людини Ліз Троссел заявила, що арешти проводилися у столиці країни Аддис-Абебі, а також у містах Гондар та Бахір Дар та в інших місцях. Вона також відзначила, що ефіопський уряд часто заарештовував людей під тим приводом, що вони «підтримують Народний фронт визволення Тиграю (НФВТ)».

«Надзвичайний стан в Ефіопії призвів до дуже серйозних проблем із правами людини, а також до погіршення гуманітарної кризи у країні», - сказала Троссел. На її думку, уряд використовує привід «боротьби з тероризмом» для арештів усіх незгодних. Також вона заявила, що у регіоні Тиграй, з озброєними угрупованнями якого воює центральний уряд, фактично діє «гуманітарна блокада», через яку продовольство не отримують сотні тисяч людей.

Окрім цього, речниця комісара ООН заявила, що 10 місцевих працівників ООН та 34 водії гуманітарної місії залишаються під арештом. Вона висловила занепокоєння через умови їхнього ув’язнення та заявила, що заарештовані мають право на суд.

ЗМІ відзначає, що громадянська війна в Ефіопії розпочалася рік тому в північній частині країни, коли армія тиграїв почала бойові дії проти урядових військ.

Як повідомляв Укрінформ, американське посольство в Ефіопії дозволило евакуацію співробітників посольства та їхніх родин через збройний конфлікт.