Українських полярників засипає снігом попри пізню весну

Відео

Учасників 26-ї Української антарктичної експедиції, попри те, що там має бути пізня весна, засипає глибоким снігом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Фейсбуці.

«Якщо в Україні зараз завершується осінь і невпинно наближаються завірюхи та холоднеча, то в Антарктиді в плані пори року все навпаки – нині пізня весна. А от погода зовсім не весняна: українську станцію “Академік Вернадський” знову засипає горами снігу. Так, весь листопад на нашому острові висота снігового покриву становить більш як 2,4 метра! Сьогодні, наприклад, це 2,42 м (дані «Антарктида онлайн»), тому роботи у наших полярників трохи є). Адже кожен учасник експедиції – попри його заняття, вік чи стать – повинен розчищати сніг на закріпленій за ним ділянці», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, часто відкидати сніг доводиться не тільки там, а й, приміром, відкопувати власні вікна, як робив лікар 26-ї Української антарктичної експедиції Андрій Хитрий.

«Вчора нарешті вирішив укотре відкопати своє вікно», – зазначив він у дописі й додав відео.

Як повідомляв Укрінформ, у районі станції «Академік Вернадський» полярної весни триває сезон розмноження тюленів Ведделла і субантарктичних пінгвінів (дженту), які повертаються на острів, і нині їх там уже понад 2,7 тисячі. Вони активно облаштовують гнізда, тож, можливо, цього року буде рекорд із кількості субантарктичних пінгвінів на острові.