Байден назвав кліматичні зміни викликом для існування цивілізації

Президент США Джо Байден заявив, що вікно можливостей для подолання людством глобального кліматичного виклику швидко звужується, й нинішнє десятиліття буде вирішальним у цих зусиллях.

Про це він сказав під час виступу в понеділок на міжнародній кліматичній конференції COP26 у Глазго, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо лише вузьке вікно можливостей, щоб підвищити рівень наших амбіцій та піднятися для розв'язання цієї задачі, - заявив Байден. - Це вирішальне десятиліття, впродовж якого ми маємо можливість проявити себе».

Читайте також: Байден назвав подорожчання газу й нафти «закликом» до переходу на чисту енергію

За його словами, досягти мети щодо уповільнення темпів глобального потепління в межах 1,5 градуса за Цельсієм вдасться лише спільними зусиллями. Однак наразі, наголосив він, людство не справляється з цією задачею.

«Це виклик для нашої колективної життєдіяльності – еволюційна загроза людському існуванню, яким ми його знаємо. І кожен день, коли ми зволікаємо, ціна за бездіяльність зростає. Тож нехай це буде момент, коли ми тут, у Глазго, відповімо на заклик історії», - підкреслив Байден.

Читайте також: Генсек ООН закликав припинити ставитися до природи «як до туалету»

Президент США зауважив, що глобальні кліматичні зміни вже не викликають сумнівів у більшості населення, яке спостерігає збільшення стихійних лих у світі. Це спустошує світ, руйнує засоби для людського існування, загрожує життю людей та коштує світовій економіці трильйони доларів.

У цьому зв’язку Байден підтвердив, що Сполучені Штати будуть спроможні досягнути амбіційної мети та знизити до 2030 року на 50-52% рівні викидів парникових газів у порівнянні з 2005 роком. У цьому зв’язку він запевнив, що його адміністрація докладатиме всіх можливих зусиль та закликав міжнародних партнерів скористатися прикладом США.

Читайте також: Зеленський: Наша мета - до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 65%

Як повідомляв Укрінформ, 31 жовтня у Глазго під егідою ООН розпочалася міжнародна конференція СОР-26 щодо відповіді на глобальні зміни клімату.