У Хорватії збирають підписи щодо референдуму про перехід на європейську валюту

Хорватська консервативна та євроскептична партія Hrvatski Suverenisti розпочала двотижневу акцію зі збору підписів з метою провести референдум про те, чи приймати євро в якості нової валюти країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

Прихильники референдуму мають зібрати підписи 10% виборців, або близько 370 тисяч осіб. Вони створять близько 250 пунктів по всій країні, щоб спробувати досягти цього.

Правоцентристський уряд на чолі з прем’єр-міністром Андрієм Пленковичем працює над тим, щоб домогтися прийняття євро з початку 2023 року та сподівається отримати зелене світло від Єврозони у першій половині 2022 року.

Читайте також: У Хорватії проводять перший електронний перепис населення

Пленкович каже, що прийняття євро дозволить зняти валютний ризик, знизити відсоткові ставки, покращити кредитний рейтинг та відкрити шлях для збільшення інвестицій в економіку країни, яку значною мірою забезпечує галузь туризму.

Євроскептики стверджують, що економіка Хорватії надто слабка та неконкурентоспроможна, щоб прийняти євро, і це призведе до зростання цін в країні.

Читайте також: Хорватія не каратиме своїх генералів, яких Боснія звинувачує у воєнних злочинах

Згідно з опитуванням, опублікованим у липні, понад 60% виборців виступають за прийняття єдиної валюти, якою користуються 19 з 27 теперішніх членів ЄС.

Уряд Хорватії вважає, що референдум не потрібен, стверджуючи, що хорвати вже прийняли спільну валюту, коли проголосували на референдумі за вступ до ЄС майже десять років тому.