Австрійський дипломат міг «злити» Росії розслідування про походження «Новічка» - ЗМІ

В Австрії відсторонили від посади посла в Індонезії Йоганнеса Петерліка за підозрою в передачі агенту спецслужб РФ даних про розслідування ОЗХЗ щодо нервово-паралітичної речовини «Новічок».

Про це пише австрійська газета Kurier, передає Укрінформ.

"Як повідомляв Kurrier ще в четвер, Йоганнеса Петерліка, топдипломата міністерства закордонних справ, відсторонено від посади. Петерлік був генеральним секретарем МЗС (у 2017-2019 рр. – ред.)… останнім часом він працював послом в Індонезії", - йдеться у повідомленні.

Як уточнюється, прокуратура Відня підозрює Петерліка у зловживанні службовим становищем та порушенні службової таємниці. "Можлива причина, відповідно до інформації Kurier, така: формулу російського нейротоксину "Новічок", імовірно, було передано колишньому менеджеру Wirecard Яну Марсалеку, який нині переховується", - повідомляється у статті.

Зазначається, що колишній топменеджер німецької компанії Wirecard Ян Марсалек, який, за повідомленнями ЗМІ, співпрацював з російськими спецслужбами й тепер переховується у РФ, свого часу вихвалявся перед банкірами у Лондоні документом з формулою "Новічка". Цей документ, як вважається, був підготовлений Організацією із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) після отруєння Сергія Скрипаля.

Читайте також: Британія спробує затримати причетних до отруєння Скрипалів агентів ГРУ

"У документі містилася і формула "Новічка". Він, як стверджується, був переданий до департаменту роззброєння МЗС (Австрії – ред.). Вважається, що Петерлік причетний до передачі документа Марсалеку", - повідомляє Kurier.

Про наявність ознак того, що витік документа пов'язаний з МЗС та Петерліком, заявив радіо Ö1 і депутат Національної ради Австрії Давід Штогмюллер, який займався цією справою у парламентській слідчій комісії з приводу скандалу "Ібіца-гейт".

Читайте також: Євросоюз продовжив санкції проти РФ та Сирії за розповсюдження хімзброї

У МЗС Австрії підтвердили, що Петерлік був відсторонений від посади. Водночас у відомстві не стали коментувати повідомлення стосовно висунутих проти нього звинувачень.

Йоганнес Петерлік обіймав посаду генерального секретаря МЗС Австрії у 2018-2020 рр. На цю посаду його запросила тодішня очільниця міністерства Карін Кнайссль, яка "прославилася" танцем із Путіним на своєму весіллі.