Штатам загрожує шатдаун через позицію республіканців у Сенаті

Республіканці в Сенаті США заблокували процедуру ухвалення законодавчої ініціативи про підвищення обмежень щодо державного боргу, а також тимчасове фінансування уряду до 3 грудня.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, вже в п’ятницю це може призвести до шатдауну.

Процедурне голосування відбулося в понеділок ввечері. За початок дебатів стосовно законопроєкту проголосували лише 48 сенаторів (необхідно 60 голосів), 50 висловилися проти. Жоден республіканець не підтримав цієї ініціативи.

Палата представників, яка має демократичну більшість, ухвалила цей законопроєкт напередодні. Документ передбачає, що з 1 жовтня, коли у США офіційно починається новий фіскальний рік, фінансування федеральних установ продовжуватиметься до початку грудня за обсягами, встановленими в попередньому фінансовому році.

Читайте також: Половина республіканців хоче іншого кандидата на наступних виборах замість Трампа

Крім того, законопроєкт дозволяє підняти обмеження щодо державного боргу, аби країна могла уникнути дефолту вже наступного місяця.

Як повідомлялося, міністр фінансів США Джанет Єллен повідомила Конгрес, що уряд не зможе вчасно оплачувати свої рахунки вже у жовтні, якщо законодавці не дозволять підняти ліміт запозичень.