Ердоган заявив, що таліби запропонували Туреччині управляти аеропортом Кабула

Таліби запропонували Туреччині взяти на себе управління аеропортом у Кабулі.

Про це у п'ятницю повідомив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у аеропорту в Стамбулі перед відбуттям з візитом до Боснії та Герцеговини, повідомляє Укрінформ із посиланням на видання Sözcü.

«Ми провели 3,5-годинну зустріч з талібами в посольстві Туреччини. Талібан запропонував нам управління аеропортом Кабула. Давайте, ми забезпечимо безпеку, але ви - управління. Ми не прийняли ще рішення з цього приводу», - сказав Ердоган.

Він не виключає, що переговори можуть продовжитися.

«Зараз в Афганістані існує серйозний вакуум управління. Після того, як керівництво стане зрозумілим, ми приймемо своє рішення», - сказав політик.

За його словами, пріоритетом на сьогодні є евакуація громадян Туреччини з Афганістану. Також триває евакуація військового контингенту.

Ердоган наголосив, що Туреччина засуджує теракти, що сталися вчора в Кабулі. За його словами, ситуація демонструє, яку небезпеку ІДІЛ несе цьому регіону.

Читайте також: В аеропорту Кабула після терактів відновили евакуаційні рейси

Нині в Туреччині офіційно зареєстровано 300 тисяч афганців, більшість із них - біженці.

Туреччина раніше неодноразово наголошувала на готовності взяти на себе управління аеропортом у Кабулі, зокрема після виходу з країни американських підрозділів. Позавчора, з огляду на постійне ускладнення ситуації навколо Кабульського аеропорту та заяву талібів про небажання присутності іноземних військових у країні, Туреччина почала виведення свого контингенту з цієї країни. Вчора, 26 серпня, ситуація набула нового загострення. Внаслідок вибухів у столиці Афганістану упродовж дня загинули 90 цивільних осіб, 13 американських морпіхів, ще понад 150 осіб отримали поранення.