Британія та Іран викликали послів для роз’яснень щодо нападу на нафтовий танкер

У понеділок Великобританія викликала посла Ірану для роз’яснень щодо «незаконної атаки» на судно. Своєю чергою, Іран викликав повіреного у справах Великобританії в Тегерані, а також дипломата Румунії, аби висловити протест через звинувачення, висунуті країні.

Про це передає Укрінформ з посиланням на ВВС.

Іран категорично заперечує свою причетність, проте якщо розвіддані США, Великобританії та Ізраїлю про роль Тегерана буде оприлюднено, це може розкрити секретні джерела, зазначає видання.

Читайте також: Іран заперечує звинувачення в атаці на нафтовий танкер

Як повідомляв Укрінформ, у ніч з 29 на 30 липня в Аравійському морі поблизу берегів Оману танкер-хімовоз "Mercer Street" зазнав нападу з безпілотника, внаслідок чого загинули британський охоронець та член екіпажу з Румунії. 

Великобританія, Ізраїль та США висловили впевненість, що відповідальність за напад несе Іран. Британська поліція почала розслідування за фактом смерті загиблого британця.

Держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив, що консультується з Великобританією, Ізраїлем і Румунією для «колективної відповіді» Іранові. 

Читайте також: Блінкен обіцяє «колективну відповідь» Ірану за напад на танкер Mercer Street

Представник міністерства закордонних справ Саїд Хатібзаде попередив, що Іран без вагань захищатиме свої національні інтереси й відповість на будь-яку «можливу авантюру». За його словами, твердження про те, що Іран несе відповідальність, «суперечливі, помилкові та провокаційні».