Штати привітали Молдову з успішними виборами та вказали на недоліки

США привітали Молдову з успішними парламентськими виборами, але водночас вказали на необхідність усунути низку проблем у цій сфері.

З відповідною заявою виступив на брифінгу речник Державного департаменту США Нед Прайс, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Сполучені Штати вітають народ Молдови з проведенням дострокових парламентських виборів 11 липня», - заявив представник Держдепу. Посилаючись на попередні звіти ОБСЄ, він відзначив, що вибори були «добре організовані, конкурентні та здебільшого поважали фундаментальні свободи громадян».

Водночас Прайс закликав владу Молдови зреагувати на занепокоєння ОБСЄ, висловлені за результатами спостережень. За його словами, це стосується насамперед посилення повноважень і неупередженості ЦВК, ефективного нагляду за фінансуванням виборчих кампаній, а також розв’язання проблеми недостатньої правової бази для врегулювання виборчих спорів.

Читайте також: Вибори у Молдові: партія Санду виграла з великим відривом

«Ми віддані зміцненню нашого партнерства з Молдовою на основі спільних демократичних цінностей і сподіваємось на взаємодію з новим урядом задля розвитку наших двосторонніх відносин та співробітництва», - підкреслив представник Держдепартаменту.

На підтвердження партнерських відносин Прайс оголосив, що США виділяють для Молдови 500 тисяч доз вакцини Johnson&Johnson.

Читайте також: Зеленський поговорив із Санду про вибори, євроінтеграцію та пандемію

Як повідомляв Укрінформ, минулої неділі в Молдові відбулися дострокові парламентські вибори. За попередніми підрахунками, перемогла проєвропейська партія президентки Маї Санду «Дія і солідарність» (PAS), яка набрала 52,80% голосів.