Німеччина у відносинах з РФ має дотримуватися європейської політики - депутат Бундестагу

Європейська політика щодо Росії має бути спільною та сильною.

Про це заявив член Комітету в закордонних справах ЄС німецького Бундестагу Дітмар Нітан під час експертної дискусії «Саміт Кримської платформи: як Україна та трансатлантичні партнери можуть розв'язати питання мілітаризації Криму?», організованої Фондом Маршалла спільно з посольством України у ФРН, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Демократія і мир у Європі автократам у Кремлі видаються загрозою. І якщо хтось думає, що завдяки байдужості і «відведенню очей» Росія з ними поводитиметься трохи краще, той буде дуже-дуже великим дурнем», - заявив Нітан.

Він переконаний, що країни ЄС мають дійти згоди, щоб діяти «належним чином» заради захисту демократичних цінностей та чітко говорити з Кремлем.

Читайте також: У Німеччині арештували громадянина РФ – підозрюють у шпигунстві

За словами депутата Бундестагу, треба усвідомлювати, що часи, коли Німеччина мала «особливі відносини» з Росією, минули. І хоча чимало політиків у ФРН хотіли би повернути це, але дедалі більше людей бачать, «що те, що відбувається на Донбасі, в Криму, це не просто агресія проти України, це - агресія проти нашого європейського, західного демократичного способу життя», наголосив Нітан.

«Ми маємо вивчити урок і бути дуже чіткими: Росія має рахуватися з нашим опором. Німеччині, деяким нашим політикам знадобилося занадто багато часу, аби усвідомити це», - визнав член Комітету в закордонних справах ЄС Бундестагу.

Читайте також: Україна і Польща скоординували позиції для протидії Nord Stream 2

Він також висловив переконання, що хай яким буде уряд ФРН, який буде сформований після вересневих парламентських виборів, він проводитиме «східну політику» не просто в «німецькому», а більше в європейському форматі. Не повинно бути окремої німецької Ostpolitik - має бути спільна політика ЄС, яка рішуче протидіє російській агресії, переконаний депутат.

«Ця спільна європейська політика полягає в тому, що ЄС не хоче і не може приймати стратегії Кремля, що необхідно демонструвати більшу солідарність і єдність у Європі і показувати чітко, що ми стоїмо на боці українського народу», - сказав член Бундестагу.

Нітан висловив підтримку ініціативі "Кримська платформа" та наголосив, що її підтримують уряд ФРН, керівнича коаліція і частина опозиційних партій у Бундестазі (вільні демократи та «зелені»). На його думку, Німеччина і ЄС загалом мають відігравати конструктивну та продуктивну роль у просуванні цієї платформи, нести спільну відповідальність.

«Ми не повинні залишати Україну сам на сам у цій роботі», - зауважив політик.

Читайте також: Меркель у промові про напад Німеччини на СРСР згадала російську анексію Криму та схід України

Він вважає, що під егідою Кримської платформи потрібно запроваджувати проєкти та формати, які дадуть «додаткову вартість» у порівнянні з попередніми міжнародними заходами, дадуть змогу залучити максимальну підтримку.

«Проблеми України ... є європейськими проблемами», - підсумував політик.

Читайте також: США готові до нових санкцій проти російських компаній, що будують Nord Stream 2

Як повідомлялося, Кримська платформа - консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, посилення міжнародного тиску на Росію, а також досягнення головної мети - деокупація Криму та повного відновлення суверенітету України над півостровом.