ЄС закликав Росію негайно допустити до Навального лікарів, яким той довіряє

Європейський Союз перед початком зустрічі міністрів закордонних справ, що відбудеться в понеділок в режимі телеконференції, закликав Росію негайно допустити до ув’язненого російського опозиційного політика Олексія Навального лікарів, яким він довіряє.

Про це йдеться у Декларації Високого представника ЄС, повний текст якої оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«Європейський Союз глибоко занепокоєний повідомленнями про подальше погіршення здоров’я російського опозиційного політика, який перебуває в ув’язненні. Ми закликаємо російську владу надати йому негайний доступ медичних професіоналів, яким він довіряє. Російська влада несе відповідальність за безпеку пана Навального та за його здоров’я у колонії», - йдеться у документі.

Як зазначається, у продовження чітких сигналів, що були передані Високим представником ЄС під час візиту до Москви у лютому щодо ситуації з Навальним, ЄС продовжуватиме закликати до його негайного та безумовного звільнення, оскільки вважає його ув’язнення політично мотивованим та таким, що суперечить міжнародним зобов’язанням Росії у сфері прав людини.

Високий представник ЄС нагадав, що ЄС рішуче засуджує отруєння Навального та у жовтні минулого року запровадив санкції проти російських офіційних осіб, причетних до цього замаху. Ще чотири особи були включені до санкційного списку ЄС у лютому поточного року за їх роль у свавільному арешті, засудженні та ув’язненні російського опозиціонера.

Читайте також: Радник Байдена попередив Росію про тяжкі наслідки, якщо Навальний помре

«Справа Навального не є ізольованим інцидентом, вона лише підтверджує негативну тенденцію згортання простору для опозиції, громадянського суспільства та незалежних голосів в Російській Федерації. Європейський Союз, разом з партнерами, і надалі закликатиме Росію негайно розслідувати замах на вбивство шляхом отруєння пана Навального, в умовах повної прозорості та без подальшого зволікання, і повною мірою співпрацюватиме з Організацією із заборони хімічної зброї (OPCW) для забезпечення неупередженого міжнародного розслідування», - йдеться у Декларації Високого представника ЄС.

Як зазначається, Європейський Союз повернеться до розгляду цього питання під час зустрічі міністрів закордонних справ у понеділок 19 квітня.

Як повідомлялося, 31 березня Олексій Навальний оголосив голодування в колонії. Він скаржився на болі у спині та ногах, вимагаючи кваліфікованої медичної допомоги.

8 квітня велика група депутатів Європарламенту в складі 79 європейських політиків від 17 країн ЄС підписали спільну заяву з вимогою до російської влади негайно допустити незалежних лікарів до Навального, а також звільнити політика з в'язниці. Відкриті листи на адресу президента РФ Володимира Путіна з вимогою допустити лікарів до Навального опублікували депутати регіональних російських парламентів і західні діячі мистецтв. У суботу лікарі Навального опублікували в соцмережах результати його аналізів крові та назвали його стан критичним.