Трамп обіцяє захищати курдів від Туреччини та підтримувати їх зброєю

Президент США Дональд Трамп після свого рішення про негайне виведення військ із Сирії, яке може спричинити новий спалах конфлікту в регіоні, пообіцяв захистити сирійських курдів від загрози з боку Туреччини та продовжувати їхню підтримку зброєю.

Про це американський президент написав у вівторок у серії твітер-повідомлень.

"Ми очевидно в процесі виведення військ із Сирії, але в жодному разі ми не полишаємо курдів, які є надзвичайними людьми та чудовими бійцями. Так само наші відносини з Туреччиною, торговельним партнером і партнером по НАТО, є дуже гарними", - зауважив Трамп в одному з дописів.

Він зазначив, що Туреччина має велике курдське населення.

За його словами, в Анкарі "повною мірою усвідомлюють, що поки у нас залишаються 50 військових у цій частині Сирії, і поки вони не будуть виведені, будь-які несподівані чи недоречні бойові дії з боку Туреччини стануть руйнівними для їхньої економіки та їхньої дуже крихкої валюти".

Глава Білого дому також додав: "Ми допомагаємо курдам фінансово і зброєю".

Читайте також: Трамп пригрозив повністю знищити економіку Туреччини

Як повідомляв Укрінформ, напередодні президент США після розмови з президентом Туреччини, без консультацій з Пентагоном, Держдепартаментом, Радою нацбезпеки одноосібно заявив про виведення американських сил з північної та північно-східної частини Сирії. Він також повідомив, що передає контроль над цією територією Туреччині.

У цьому регіоні проживають сирійські курди, які є партнерами США в коаліції протистояння ІДІЛ. Саме курди були головним компонентом сухопутних сил проти ІД в операціях під проводом США. Водночас турецька сторона вважає курдів загрозою та перебуває з ними у стані збройного протистояння.

Рішення Трампа викликало новий скандал у США та обурення в офіційних колах Вашингтона, у тому числі в керівництві Республіканської партії в Конгресі Сполучених Штатів.