Колишні співробітники спецслужб США вимагають притягнути Трампа до відповідальності

У США понад 300 колишніх співробітників національної безпеки звернулися до Конгресу з листом, де закликають притягнути Дональда Трампа до відповідальності через зловживання владою у телефонній розмові з Володимиром Зеленським.

Про це повідомляє CBS News.

"Понад 300 колишніх посадовців служб національної безпеки - від адміністрації Буша до адміністрації Обами - закликали Конгрес притягнути Президента Трампа до відповідальності за його розмову з Президентом України Володимиром Зеленським, в якій він тиснув на співрозмовника, з метою початку розслідування проти політичного опонента".

На їхню думку, Трамп, звернувшись до Зеленського з проханням почати в Україні розслідування проти колишнього віцепрезидента США Джо Байдена та його сина, перевищив свої повноваження. Вони заявили, що це викликає "глибоке занепокоєння в питаннях забезпечення національної безпеки".

"Здається, Президент Трамп скористався повноваженнями та ресурсами найвищої посади в державі, щоб організувати іноземне втручання в наші демократичні процеси. Це означає зловживання владою. Це також означає намагання підпорядкувати національні інтереси Америки та наших найближчих союзників особистому політичному інтересу Президента", - йдеться у заяві колишніх службовців національної безпеки.

Читайте також: Підтримка імпічменту Трампа зростає

Як повідомлялося, минулого тижня ЗМІ повідомили про скаргу інформатора — одного зі співробітників розвідки, які обробляють іноземні комунікації Білого дому. Він, зокрема, доповів своєму керівництву, що 25 липня під час розмови Трампа з "іноземним лідером" (як потім встановили — Володимиром Зеленським) президент США нібито зробив неприпустиму "пропозицію". Американські ЗМІ стверджували, що Трамп, зокрема, вимагав від Зеленського розслідувати справу щодо компанії Burisma, у наглядовій раді якої працював Гантер Байден — син колишнього віцепрезидента США Джо Байдена, який планує балотуватися на майбутніх президентських виборах у США.