Берлін підтримує зусилля Парижа щодо Ірану

Берлін підтримає ініціативи Парижа стосовно Ірану та збереження ядерної угоди.

Про це заявила офіційний представник Міністерства закордонних справ ФРН Марія Адебар у середу в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Федеральний уряд дуже підтримує активність французької дипломатії. У даний момент проводяться переговори», - сказала Адебар.

Що стосується продажу Іраном нафти в деякі європейські країни, то постійна позиція Берліна залишається незмінною і полягає в тому, щоби вимагати від Тегерана повернення до виконання його зобовʼязань згідно з угодою.

«Вся торговельна діяльність з Іраном має здійснюватися в рамках ядерного договору», - підкреслила дипломат.

Як повідомлялося, Тегеран заявив, що готовий повністю дотримуватися умов Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо ядерної програми, якщо отримає кредит в розмірі 15 млрд дол. США або якщо Європа стане купувати нафту в нього. Надати позику запропонували владі Франції. Глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан, за твердженнями джерел, говорив, що переговори щодо цієї теми тривають, але вирішальне значення буде мати схвалення з боку США. ЗМІ писали, що пропозиція Франції полягає не тільки в наданні Ірану кредиту, що президент Еммануель Макрон нібито згадував про можливість дозволити Тегерану продавати близько 700 тис. барелів нафти на добу.

Іран уклав СВПД в 2015 році з шістьма країнами-посередниками - Росією, Великою Британією, Німеччиною, Китаєм, США і Францією.