Єврокомісія остаточно закликала готуватися до "жорсткого" Brexit

У рамках розробки запобіжних заходів, які мають на меті пом’якшити наслідки виходу Великої Британії з ЄС "без угоди", Єврокомісія остаточно закликала громадян та бізнес ЄС готуватися до нерегульованого Brexit з 31 жовтня поточного року.

Повідомлення про це оприлюднене на сайті Європейської Комісії.

"За вісім тижнів до виходу Великої Британії з Європейського Союзу 31 жовтня 2019 року, Єврокомісія сьогодні, у шостій комунікації стосовно підготовки до Brexit, підтвердила заклик до всіх суб’єктів у 27 країнах ЄС готуватися до сценарію "no-deal" - без угоди. У світлі продовження непевної ситуації в Великої Британії навколо ратифікації Угоди про вихід, яку було погоджено з британським урядом у листопаді 2018 року, а також виходячи із загальної внутрішньої політичної ситуації, сценарій "no-deal" з 1 листопада 2019 року залишається можливим, хоча й небажаним результатом", - йдеться у повідомленні.

У дусі цієї заяви Єврокомісія оприлюднила сьогодні деталізований перелік питань, відповідь на які має допомогти остаточно підготуватися до нерегульованого Brexit тим європейським компаніям, які мають ділові відносини з Великою Британією. Для того, щоб уникнути руйнації торговельних зв’язків, всі партнери, залучені до ланок постачання з британськими компаніями, незалежно від місця їх розташування, мають бути обізнані щодо відповідальності та необхідності дотримуватися необхідних формальностей під час організації транскордонної торгівлі.

Єврокомісія запропонувала Європейському парламенту та Європейській раді зробити цілеспрямоване технічне уточнення щодо термінів дії запобіжних заходів у сфері транспорту на випадок виходу Великої Британії за сценарієм "no-deal", а також продовжити на 2020 рік відповідні запобіжні заходи, які вживаються у 2019 році в таких галузях як риболовство та бюджетне фінансування.

Читайте також: Палата громад Британії підтримала голосування за заборону Brexit без угоди

Єврокомісія також виступила з ініціативою використати Фонд європейської солідарності (European Solidarity Fund), який зазвичай застосовується на випадок реагування на удари стихії, та Європейський стабілізаційний фонд глобалізації (European Globalisation Adjustment Fund) для ймовірної підтримки бізнесу, працівників та країн-членів, які виявлятимуться найбільш вразливими на випадок сценарію "без угоди".

Ці пропозиції ще мають пройти етап погодження з Європарламентом та Європейською радою.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон рішуче налаштований забезпечити вихід країни з ЄС з 31 жовтня 2019 року, незважаючи на наявність або відсутність чинної угоди про умови Brexit.