Макрон переконує Трампа дозволити Ірану торгувати нафтою

Президент Франції Еммануель Макрон запропонував своєму американському колезі Дональду Трампу дозволити Ірану продавати нафту.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

"Президент Франції Еммануель Макрон спонукає президента США Дональда Трампа до припинення санкцій за недотримання зобов'язань згідно з ядерною угодою, щоб дозволити Ірану продавати нафту протягом обмеженого періоду в обмін на повернення Тегерану за стіл переговорів та виконання умов угоди", - йдеться у повідомленні.

Від Тегерана вимагають виконання ще низки зобов’язань. Йдеться про дотримання умов чинної ядерної угоди, пошук шляхів зниження напруженості у Перській затоці, а також повернення до переговорів з приводу ракет, регіональних проблем та плану дій на період після 2025 року, коли термін дії ядерної угоди закінчиться.

Також повідомляється, що Макрон попередньо обговорив цю ініціативу з міністром закордонних справ Ірану Джавадом Заріфом.

Раніше США чинили опір будь-якому компромісу, який дозволив би Ірану відновити продаж нафти, наразі значно обмежений санкціями США. Вимога Ірану № 1 для повернення до столу переговорів полягає у тому, що потрібно дозволити Тегерану продавати нафту.

Читайте також: Трамп розповів про «чудові зустрічі» і прогрес на саміті Великої сімки

Як повідомляв Укрінформ, за результатами саміту у Біарріці 24-26 серпня (де, серед іншого обговорюється також іранська проблема), лідери країн G7 не ухвалюватимуть підсумкове комюніке. Таке рішення ухвалив президент Франції, яка головує у G7. Це пов'язано із значними розбіжностями між лідерами держав щодо головних геополітичних проблем.