Африканський союз призупинив членство Судану

Африканський союз призупинив членство Судану в організації через жорстоке придушення протестів нинішнім керівництвом країни.

Про це йдеться у повідомленні організації у мережі Twitter.

“Рада АС з питань миру та безпеки негайно призупинила участь Республіки Судан у всіх заходах АС до створення перехідного органу влади під керівництвом цивільних, як єдиного способу для Судану знайти вихід з поточної кризи”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначає Al Jazeera, рішення оголосили після екстреного засідання АС в Аддіс-Абебі, Ефіопія, з приводу насильницького розгону протестів у столиці Судану, Хартумі, що почався у понеділок.

Згідно з даними Центрального комітету суданських лікарів, внаслідок силових дій влади загинуло не менше 108 осіб, поранено понад 500, в той час як, у міністерстві охорони здоров'я Судану повідомили, що загинула 61 особа.

“Центральний комітет лікарів Судану, близький до протестного руху, заявив у середу, що при розгоні (активістів — ред.) було вбито щонайменше 108 осіб, у тому числі 40 людей, тіла яких були виловлені з Нілу, більше 500 осіб були поранені”, - йдеться у повідомленні.

Сутички в Хартумі відбуваються на тлі домовленостей військових і громадянської опозиції щодо створення тимчасового уряду.

Читайте також: Кількість загиблих під час розгону протестувальників у Судані зросла до 60

Для розгону акції протесту військові застосували бойові патрони.

Дії суданської армії вже різко розкритикували США, Велика Британія і Німеччина. Вони виступили з вимогою припинення насильства в цій африканській країні.

Так само з критикою дій суданської армії виступив і генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш.

У квітні армія Судану відсторонила від влади президента Омара аль-Башира. Військові ввели режим надзвичайного стану на три місяці та перехідний період на два роки, після чого мають відбутися вибори.