Швеція поновила розслідування проти Ассанжа у справі про зґвалтування

Прокуратура Швеції відновила розслідування у справі про звинувачення у зґвалтуванні проти засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на шведських прокурорів.

"Шведські прокурори заявили про відновлення розслідування (справи — ред.) проти Джуліана Ассанжа щодо звинувачень у зґвалтуванні", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє The Guardian, відповідне рішення було прийняте після звернення адвоката однієї жінки, яка звинуватила Ассанжа, та після того, як Еквадор скасував дозвіл на притулок засновнику Wikileaks.

Зазначається, що проти Ассанжа у Швеції велося ще одне розслідування щодо звинувачень у зґвалтуванні, однак, його закрили у 2015 році через те, що збіг строк давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Сам 47-річний Ассанж завжди заперечував свою провину в обох звинуваченнях.

Читайте також: Експерти ООН назвали вирок Ассанжу “непропорційним”

Як відомо, після виходу під заставу у 2012 році засновник Wikileaks протягом семи років переховувався у посольстві Еквадору в Британії, щоб уникнути екстрадиції до Швеції, де він був звинувачений в зґвалтуванні. Він був заарештований 11 квітня британською поліцією, позаяк влада Еквадору скасувала рішення про надання Ассанжу громадянства країни. Пізніше адвокат Ассанжа Джен Робінс заявила, що засновника WikiLeaks затримали за запитом США, де йому загрожує до 5 років в'язниці за оприлюднення сотень тисяч секретних урядових документів.

Пізніше Ассанжа засудили у Лондоні до 50 тижнів в'язниці через порушення умов виходу під заставу у Великій Британії у 2012 році.