Швеція може відновити справу Ассанжа про зґвалтування

Швеція розглядає можливість відновлення розслідування справи про зґвалтування, порушеної проти засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

Про це повідомляє ВВС.

"У 2017 році шведська прокуратура скасувала розслідування проти Ассанжа про зґвалтування, оскільки не змогла офіційно повідомити йому про звинувачення, необхідний крок у справі, поки він залишався в посольстві Еквадору. Тепер вона (шведська прокуратура - ред.) перегляне справу про зґвалтування, щоб вирішити, чи поновити її, поки не закінчився строк давності, який добігає кінця в серпні 2020 року", - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, 11 квітня британська поліція затримала Ассанжа, який перебував у посольстві Еквадору в Лондоні з 2012 року.

Читайте також: Еквадор пояснив, чому видав Ассанжа

Пізніше адвокат Ассанжа Джен Робінс заявила, що засновника WikiLeaks затримали за запитом Сполучених Штатів Америки.

Джуліан Ассанж отримав притулок у посольстві Еквадору в Лондоні у 2012 році, тоді він переховувався від видачі Швеції за обвинуваченням у зґвалтуванні. У 2017 році це розслідування припинили, але тепер йому загрожує арешт у Великій Британії та подальша екстрадиція в США - там йому може загрожувати ув'язнення за оприлюднення сотень тисяч секретних урядових документів.

Президент Еквадору Ленін Морено у липні 2018 року підтвердив, що його уряд веде переговори з британською владою про те, щоб Ассанж залишив посольство.

Фото: getty images