Польща — Росії: на 80-річчя початку війни не запрошують агресорів

Польща відзначатиме 80-річчя початку Другої світової війни 1 вересня у Варшаві в колі дружніх країн, які дотримуються міжнародного права і поважають суверенітет і територіальну цілісність інших держав.

На цьому наголосив міністр канцелярії президента РП Кшиштоф Щерський, повідомляє РАР.

"Відзначення 80-річчя агресії на Польщу, що стало початком світової війни, відбудеться в колі країн, з якими Польща тісно співпрацює заради миру на основі дотримання міжнародного права, поваги до суверенітету країн і їх територіальної цілісності", - наголосив Щерський.

Він додав, що порушення цих принципів було характерною ознакою дій агресорів в 1939 році і залишається найбільшою загрозою для миру сьогодні.

У цьому зв'язку Щерський підкреслив, що заява МЗС РФ, яка назвала відзначення цієї річниці у Варшаві без участі Росії "ігноруванням історичної логіки", є "проблематичною" саме у контексті розвитку подій у вересні 1939 року.

Читайте також: Польща не запросила Путіна на річницю початку Другої світової

Як повідомлялося, канцелярія президента Польщі не надіслала запрошення президентові РФ Володимиру Путіну на урочистості до 80-річчя початку Другої світової війни. За словами речника президента РП Блажея Спихальського, канцелярія запрошувала лідерів держав не за історичним принципом, а політичним. Відтак, до Варшави запрошено лише лідерів країн ЄС, НАТО, “Східного партнерства”, а також Генерального секретаря ООН.

В МЗС Росії негативно відреагували на це.

У вересні 2009 року Путін як прем'єр-міністр Росії брав участь у заходах до 70-річчя початку Другої світової війни, що проходили у Гданську. Після цього перші особи РФ жодного разу не відвідували Польщу з візитом.