Соціалісти не змогли утворити коаліцію в парламенті Молдови

Депутати парламенту Молдови від виборчого блоку "ACUM" (Зараз) відкинули пропозицію Партії соціалістів провести переговори про створення парламентської коаліції.

Про це було заявлено на прес-конференції, яка відбулася в Кишиневі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Ми уклали єдине партнерство з громадянами Республіки Молдова, підписали публічне зобов'язання. Ми неодноразово повторювали, що ми поважаємо дане нами слово і зобов'язання. Виборчий блок "ACUM" не має наміру вступати в цю небезпечну гру, тому що якщо ми підемо на це, то безумовно розчаруємо людей», - заявив співголова блоку Андрій Нестасе.

Аналогічну думку висловила і його колега з виборчого блоку Майя Санду, нагадавши, що напередодні виборів блок підписав угоду, що не створять альянс з Демократичною партією, Партією соціалістів і партією «Шора».

Напередодні голова Партії соціалістів Зінаїда Гречаний виступила із заявою про готовність почати переговори щодо створення парламентської коаліції з виборчим блоком «ACUM».

Раніше представники блоку відхилили і пропозицію Демократичної партії про створення парламентської більшості.

Для створення парламентської коаліції та подальшого затвердження кандидатури нового прем'єр-міністра і нового складу уряду необхідні голоси як мінімум 51 депутата з 101. У разі якщо депутати не зможуть домовитися про створення парламентської більшості, президент має право розпустити парламент і призначити дату дострокових парламентських виборів.

Читайте також: Додон ініціює переговори з парламентськими партіями Молдови

За підсумками минулих 24 лютого парламентських виборів Партія соціалістів отримала 35 мандатів в новому парламенті, Демократична партія - 30, виборчий блок "ACUM", до складу якого входять партії «Дія і солідарність» (керівник - Майя Санду) і «Платформа «Гідність і правда»» (Андрій Нестасе) - 26, партія «Шора» - 7 мандатів. У новий парламент були обрані також 3 незалежні кандидати.

Президент Молдови Ігор Додон заявив, що найближчим часом підпише указ про проведення першого засідання новообраного парламенту 24 або 25 березня.