Британія визнала Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели

Уряд Великої Британії визнав Хуано Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели після відмови глави держави Ніколаса Мадуро провести нові президентські вибори в країні.

Про це повідомив міністр МЗС Великої Британії Джеремі Гант у Twitter.

“Ніколас Мадуро не оголосив проведення президентських виборів до дедлайну у вісім днів, які ми йому надали. Тому Велика Британія разом з європейськими партнерами визнає Хуано Гуайдо виконувачем обов'язків президента (Венесуели - ред.) до проведення демократичних виборів“, - написав він.

Гант також висловив сподівання, що таке рішення Лондона наблизить вирішення кризи у Венесуелі.

Як повідомлялося, 23 січня у Венесуелі розпочалися масові протести проти президента Мадуро. Голова Національної асамблеї Венесуели Хуано Гуайдо на тлі конституційної та економічної кризи оголосив себе тимчасовим президентом країни і прийняв присягу. Гуайдо заявив, що Мадуро, який в травні оголосив про свою перемогу на президентських виборах, не здатен виконувати обов'язки глави держави, і пообіцяв провести в країні дострокові вибори.

Читайте також: Трамп не виключає введення військ у Венесуелу

26 січня Євросоюз закликав Венесуелу до термінового проведення вільних, прозорих та легітимних президентських виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів та конституційного порядку у Венесуелі. Зазначалося, що у разі відсутності оголошення про організацію нових виборів із необхідними гарантіями ЄС здійснить подальші дії, включаючи визнання керівництва країни відповідно до статті 233 Конституції Венесуели.

3 лютого сплив термін ультиматуму, який висунули 7 європейських країн (Німеччина, Франція, Іспанія, Португалія, Велика Британія, Нідерланди та Бельгія) Мадуро з вимогою оголосити нові президентські вибори.

Фото: АА