Курц заявив про повну підтримку Гуайдо у відновленні демократії у Венесуелі

Лідер опозиції, президент Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо користується повною підтримкою Австрії у відновленні демократії і буде визнаний як тимчасовий президент країни у випадку, якщо президент Ніколас Мадуро негайно не оголосить нові президентські вибори.

Про це написав у неділю на своїй сторінці у Twitter федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц.

"Я щойно провів дуже хорошу телефонну розмову з президентом Гуайдо. Він має нашу повну підтримку у відновленні демократії у Венесуелі. Венесуельці занадто довго страждали від некомпетентного управління та ігнорування верховенства права з боку режиму Мадуро", - написав Курц.

Він наголосив, що "якщо Мадуро не задовольнить заклик ЄС щодо вільних та чесних президентських виборів, ми визнаємо та підтримаємо Хуана Гуйадо як тимчасового президента Венесуели".

Як повідомлялося, у неділю, 3 лютого, спливає термін ультиматуму, який висунули 7 європейських країн (Німеччина, Франція, Іспанія, Португалія, Велика Британія, Нідерланди та Бельгія) президентові Венесуели Ніколасу Мадуро з вимогою оголосити нові президентські вибори, інакше легітимним президентом буде визнаний Хуан Гуайдо. США та низка інших країн вже визнали Гуйдо тимчасово виконуючим обов’язки президента Венесуели.

Читайте також: Венесуельський посол "від Чавеса" визнав Гуайдо президентом

23 січня у Венесуелі розпочалися масові протести проти президента Мадуро. Голова Національної асамблеї Венесуели Гуайдо на тлі конституційної та економічної кризи оголосив себе тимчасовим президентом країни і прийняв присягу. Гуайдо заявив, що Мадуро, який в травні оголосив про свою перемогу на президентських виборах, не здатен виконувати обов'язки глави держави, і пообіцяв провести в країні дострокові вибори.

Наприкінці минулого тижня Євросоюз закликав Венесуелу до термінового проведення вільних, прозорих та легітимних президентських виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів та конституційного порядку у Венесуелі. Зазначалося, що у разі відсутності оголошення про організацію нових виборів із необхідними гарантіями ЄС здійснить подальші дії, включаючи визнання керівництва країни відповідно до статті 233 Конституції Венесуели.