Помпео: Венесуельський народ достатньо довго потерпав від руйнівної диктатури Мадуро

Офіційний Вашингтон виступив з вимогою до нинішнього лідера Венесуели Ніколаса Мадуро передати свої повноваження опозиційному спікеру парламенту Хуану Гуайдо, оголосивши, що США визнають його тимчасовим президентом країни.

Про це йдеться в офіційній заяві Державного секретаря США Майка Помпео, оприлюдненій у середу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Сполучені Штати визнають Хуана Гуайдо новим тимчасовим президентом Венесуели й рішуче підтримують його мужнє рішення взяти на себе цю роль відповідно до статті 233 Конституції Венесуели та за підтримки Національної Асамблеї задля відновлення демократії", - наголошується в заяві.

При цьому, глава американської дипломатії навів позицію президента США Дональда Трампа, який зауважив, що "народ Венесуели рішуче висловився проти Мадуро і його режиму та виступив з вимогою свободи й верховенства права".

Як підкреслив Помпео, венесуельський народ достатньо довго потерпав від руйнівної диктатури Ніколаса Мадуро. "Ми закликаємо Мадуро передати правління легітимному лідеру, який відображає волю венесуельського народу", - йдеться в документі.

Водночас глава Держепу підкреслив, що Сполучені Штати підтримують зусилля тимчасового президента Гуайдо щодо створення перехідного уряду в процесі підготовки до вільних і чесних виборів.

Читайте також: Сотні тисяч венесуельців вийшли на акції проти Мадуро

При цьому держсекретар США пообіцяв, що Сполучені Штати тісно працюватимуть з легітимно обраною Національною Асамблеєю, щоб "сприяти поверненню Венесуели до демократії та верховенства права, відповідно до Міжамериканської демократичної хартії". Помпео також висловив готовність США надати гуманітарну допомогу населенню центральноамериканської країни.