Трамп запропонував компроміс демократам, щоб вийти із кризи й "шатдауну"

Президент США Дональд Трамп заявив про готовність піти на поступки демократам в їхніх ініціативах щодо збереження програм для іммігрантів, однак при цьому виступив з вимогою виділення $5,7 млрд на прикордонну стіну.

Про це він заявив в суботу у зверненні з Білого дому, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Впродовж останніх тижнів ми зустрілися з великою кількістю законодавців від Демократичної партії для того, щоб послухати їхні ідеї та пропозиції", - зауважив Трамп.

Він окреслив нинішню ситуацію на південному кордоні США "гуманітарною та безпековою кризою", у чому й виникли раніше розбіжності між президентом і демократами в Конгресі. Зокрема, за його словами, ситуація характеризується величезними потоками наркотиків в США і великими масштабами торгівлі людьми. Однак, якщо побудувати стіну на південному кордоні, "рівень злочинності та проблема наркотиків швидко й істотно знизяться", заявив Трамп.

Читайте також: У Мюллера назвали "неточною" публікацію, що Трамп змусив адвоката брехати у Конгресі

"Для того, щоб фізично захистити наш кордон, план передбачає виділення $5,7 млрд для стратегічного зведення фізичного бар'єру або стіни", - категорично заявив президент, не побажавши ні на цент зменшити бюджет для побудови стіни. Однак тепер він підкреслив, що йдеться не про 2 тисячі миль бетонної споруди, як заявлялося раніше, а "це будуть сталеві загородження на найбільш пріоритетних напрямках".

Крім того, Трамп зазначив, що погоджується з пропозиціями демократів посилити прикордонну безпеку на інших напрямах. У цьому зв'язку він запропонував виділити $800 млн на невідкладну гуманітарну допомогу, $805 млн – на технології з виявлення наркотиків, "щоб допомогти посилити безпеку в приймаючих аеропортах". Трамп також заявив про необхідність залучити додаткові 2750 агентів прикордонної служби та правоохоронних органів та ввести 75 нових суддів у процесі вирішення більше ніж 900 тис. справ іммігрантів. Крім того, він запропонував створити нову систему для запобігання неконтрольованій експлуатації дітей-нелегалів.

Читайте також: Трамп "лякає" новим караваном мігрантів та незахищеним кордоном

У якості більш суттєвого компромісу для демократів глава Білого дому запропонував піти на поступки у їхніх ініціативах щодо дітей мігрантів. "Три роки законодавчого послаблення для 700 тис. заявників за програмою DACA, які були ввезені сюди незаконно їхніми батьками в юному віці багато років тому. Це надасть їм доступ для отримання дозволів на роботу, номерів соціального страхування, а також захист від депортації, що є дуже важливим", - зазначив Трамп.

Він також запропонував продовжити на три роки статус для людей у програмі TPS (тимчасовий статус біженця), що раніше заперечував.

"Це наш план – прикордонна безпека, DACA, TPS та багато інших речей", - підсумував президент США, висловивши сподівання, що це – справедливий компроміс для обох партій у Конгресі США.