Канада працює над звільненням своїх громадян із китайської в’язниці - Фріланд

Канада наполегливо працює разом зі своїми партнерами над звільненням двох канадців, ув’язнених в Китаї.

Про це розповіла міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми наполегливо працюємо. Ми розуміємо, що співпраця, колективні зусилля разом із союзниками - це ефективний спосіб дій для Канади у світі і саме цим ми займаємося”, - розповіла Фріланд про прогрес у справі звільнення двох канадців.

Вона наголосила, що китайська влада не проводила прямого зв’язку між арештом канадців та затриманням у Канаді фінансового директора Huawei. “Наразі очевидно настав складний момент у наших відносинах із Китаєм. Важливо продовжувати говорити й порушувати питання безпосередньо із ними”, - наголосила глава МЗС Канади.

Фріланд додала, що Канада має кілька варіантів реагування на ситуацію, що склалася. “Канада точно має варіанти й зосереджено та організовано працює над звільнення пана Ковріга та пана Спавора”, - сказала вона.

За її словами, Канада в дискусіях із союзниками звертала увагу на вірогідну неправомірність затримання своїх громадян у Китаї. “Одне з питань, що ми порушували із нашими союзниками, <...> це занепокоєння стосовно тривожного прецеденту довільного затримання цих двох канадців. Ця позиція дійсно отримала підтримку”, - запевнила дипломат.

Читайте також: Берлін став на бік Канади в її суперечці з Китаєм щодо компанії Huawei

Як повідомлялось, 1 грудня влада Канади заарештувала фінансового директора і дочку засновника китайської компанії Huawei, одного з найбільших у світі виробників телекомунікаційного обладнання і мобільних телефонів, Мен Ваньчжоу за підозрою в порушенні американських санкцій відносно Ірану. Через кілька днів суд канадського Ванкувера звільнив фінансового директора китайської корпорації Huawei Technologies Мен Ваньчжоу під заставу в 10 млн дол.

Після цього влада КНР затримала колишнього канадського дипломата Майкла Ковріга, який перебував у Китаї. Пізніше стало відомо про арешт ще одного громадянина Канади - Майкла Спейвора, який керує міжнародною неурядовою організацією Paektu Cultural Exchange.

Минулого тижня підтримку у цій справі Канаді висловили США, Німеччина, ЄС та Великобританія.