СБУ викрила брехню Путіна про "вагнерівців" у ЦАР

Інфографіка

Служба безпеки України продовжує інформування громадськості про злочини позаштатного підрозділу Головного управління Генштабу Збройних сил РФ під назвою приватна військова компанія (ПВК) «Вагнера».

Матеріали СБУ набувають особливої актуальності у розрізі сьогоднішньої прес-конференції президента РФ Володимира Путіна та його заяв стосовно найманців «Вагнера». Про це повідомляє прес-центр СБ України.

«30.07.2018 року в Центральноафриканській республіці були вбиті російські журналісти – Орхан Джемаль, Кирил Радченко та Олександр Расторгуєв, які за інформацією ЗМІ проводили розслідування незаконної діяльності російських найманців у цій країні. При цьому, російська влада відразу заперечила факт присутності терористів ПВК «Вагнера» в ЦАР. Однак, отримана СБУ інформація у черговий раз викриває брехню офіційних осіб РФ. За наявними даними, найманці ПВК «Вагнера» були спрямовані до ЦАР керівництвом ГУ ГШ ЗС РФ ще на початку 2018 року», - йдеться у повідомленні.

У СБУ зазначають, що структурою прикриття терористів є комерційна фірма, афілійована з російським бізнесменом Євгеном Пригожиним – ТОВ «М-Фінанс» (м. Санкт-Петербург, основні напрями діяльності: видобування дорогоцінного каміння, діяльність приватних охоронних служб). При цьому, доставка в Африку частини найманців здійснювалася безпосередньо приватним літаком Пригожина.

Згідно із наявними в СБУ матеріалами, до завдань «служби безпеки ТОВ «М-Фінанс» в ЦАР входить здійснення інструкторської підготовки членів місцевих воєнізованих формувань, а також забезпечення таємного вивезення дорогоцінного каміння (алмазів) з території Центральноафриканської республіки до РФ в інтересах збагачення вищого керівництва держави та російських спецслужб.

Службою безпеки України встановлено 37 громадян РФ, які залучаються керівництвом військової розвідки РФ на ротаційній основі до виконання службових завдань в ЦАР у складі «служби безпеки ТОВ «М-Фінанс» (керівник СБ – громадянин РФ Захаров Валерій Миколайович, 12.01.1970 року народження., м. Санкт-Петербург, особистий номер у структурі ПВК «Вагнера» М-5658). Серед них вже ідентифіковано персоналії 10 найманців, які безпосередньо знаходилися в ЦАР в день вбивства російських журналістів. Більшість з цих осіб брали учать у терористичній діяльності на Сході України і в Сирії, за що були відзначені державними нагородами РФ.

Читайте також: Путін заявив, що найманці РФ "мають право працювати будь-де на планеті"

Матеріали СБУ свідчать, що після отримання спецслужбами РФ інформації про виїзд російських журналістів до ЦАР, керівник "служби безпеки ТОВ «М-Фінанс» Захаров В.М. отримав категоричний наказ вжити вичерпних заходів для недопущення витоку інформації про присутність російських терористів у цій африканській країні".

"Усе вищезазначене свідчить, що сьогоднішня заява президента РФ В.Путіна стосовно найманців ПВК «Вагнера» у ЦАР та обставин вбивства російських журналістів Джемаля, Радченко та Расторгуєва є свідомою брехнею. Матеріали ж СБУ можуть стати «ключем» для встановлення і затримання конкретних виконавців цього зухвалого злочину", - наголошується у повідомленні.

Як заявив голова СБУ Василь Грицак, «таємна діяльність російських найманців «Вагнера» у ЦАР має стати об’єктом міжнародного розслідування. Російська влада жодним чином не зацікавлена у встановленні правди, адже мова йде про «приватну армію Путіна», на чиїх руках тисячі життів мирних громадян в Україні та Сирії. Нам усім нарешті треба зрозуміти, що мовчання світової спільноти вбиває».

Крім того, СБУ презентує спеціальний інформаційний буклет щодо терористичної діяльності в Україні позаштатного підрозділу ГУ ГШ ЗС РФ під назвою ПВК «Вагнера». Буклет виданий українською і англійською мовами та містить QR-код для прямого доступу до узагальненої інформації СБУ та українських волонтерів про кадровий склад та злочини російських найманців, у тому числі перехоплені розмови керівників ПВК «Вагнера» з кураторами з числа генералів Генерального штабу ЗС РФ.

Служба безпеки України також повідомляє, що найближчими днями відбудеться спеціальний брифінг контррозвідки СБУ щодо затримання на сході України 3-х агентурно-бойових груп російської військової розвідки.