100 днів до Brexit: підприємства ЄС готуються до економічного шоку

За сто днів до дня, коли Велика Британія має залишити Євроспільноту, підприємства решти країн-членів розпочали підготовку до неврегульованого виходу Сполученого Королівства з ЄС.

Про це повідомляє Reuters

«За 100 днів до Brexit бізнесмени та чиновники Європейської Спільноти активізували підготовку до того, що Сполучене Королівство вийде без угоди з блоку. Це жахливий сценарій для багатьох компаній, які зараз готуються до економічного шоку», - йдеться у повідомленні.

Прем'єр-міністр Тереза Мей не змогла здобути підтримку британського парламенту щодо проекту угоди Brexit. Це означає, що п'ята за величиною економіка світу на сьогодні має три основні варіанти: узгодити в останню хвилину існуючу угоду, скасувати Brexit або залишити ЄС без угоди.

Читайте також: Уряд Мей не планує вносити у парламент альтернативні варіанти Brexit

У разі, якщо країна вирішить піти на неврегульований Brexit, то вихід, запланований на 29 березня, буде різким. Голова Банку Англії Марк Карні заявив, що виїзд з ЄС без перехідного періоду (тобто без домовленостей) для економіки Британії може бути схожим на шокову терапію 1970-х років.

Можливо, Мей все-таки знайде підтримку глибоко розділеного парламенту для проекту угоди, який вона погодила минулого місяця з лідерами ЄС, щоб підтримувати тісні зв'язки зі спільнотою після виходу.

Але поки що британським політикам не вдалося погодити будь-який альтернативний варіант Brexit, посилюючи побоювання, що Сполучене Королівство вийде з найбільшого торгового блоку світу без угоди.

Як повідомлялося, голова британського уряду Тереза Мей не планує виносити на розгляд парламенту альтернативні проекти вирішення питання Brexit.