Російського дипломата видворили зі Словаччини

Словаччина вислала російського дипломата через підозру в шпіонажі.

Словацький уряд прийняв рішення про вислання, спираючись на дані військової розвідки.

Про це повідомляє в середу Радіо Свобода.

«За словами прем'єр-міністра Петра Пеллегріні, співробітника посольства Росії відправили на батьківщину 22 листопада, він залишив Словаччину протягом 48 годин. Ім'я підозрюваного в шпигунстві не називається», - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що Росія заяву глави словацького уряду поки що не прокоментувала.

Як повідомлялося, 3 грудня Служба безпеки Чехії опублікувала звіт, в якому Росія обвинувачується в кібератаках на чеське МЗС. У звіті дії Росії названі головною загрозою для безпеки Чехії - більшою, ніж дії терористичних організацій, організованої злочинності чи екстремістських сил в самій країні.

В середині листопада австрійська преса повідомила про затримання військового за підозрою в шпигунстві на користь Росії. З кінця 1990-х років він нібито передавав російській військовій розвідці інформацію про міграційну кризу, австрійську військову авіацію та артилерійські системи. За 20 років співпраці з Москвою він отримав близько 300 тисяч євро. Обвинувачений надав зізнавальні свідчення, проте суд не став його арештовувати.

Читайте також: США майже через 30 років перерви відправили до Сомалі посла

Навесні цього року в Нідерландах була затримана група імовірних російських шпигунів, їх вислали з країни. Після цього США, Велика Британія, Нідерланди і ще кілька країн обвинуватили військову розвідку Росії в кібератаках по всьому світу. Москва всі обвинувачення відкинула.