PGNiG вимагає рішучих дій ЄК щодо зловживань Газпрому - польський експерт

Ексклюзив

Скаргою в суді ЄС на реакцію Єврокомісії щодо зловживань Газпрому на європейських ринках польська PGNiG хоче стимулювати Брюссель до рішучіших дій щодо російського газового монополіста.

Позицію польської компанії можуть підтримати й інші міжнародні суб’єкти, заявив в коментарі власному кореспондентові Укрінформу польський експерт з енергетичних питань, головний редактор польського інтернет-видання BiznesAlert.pl Войцєх Якубік.

"PGNiG зараз вимагає змін, хоча складно сказати, чи мету буде досягнуто. Насамперед, ця скарга є важливим сигналом щодо незгоди з поділом на рівних і рівніших на ринку ЄС", - підкреслив Якубік, додаючи, що є шанси на додаткові дії Єврокомісії щодо Газпрому.

За його словами, у діях Єврокомісії щодо Газпрому бракує волі, яку Брюссель охоче демонструє з іншими монополістами на європейському ринку.

Експерт сподівається, що до позиції PGNiG можуть приєднатися й інші міжнародні суб'єкти, які мають схожий погляд на ситуацію щодо ролі Газпрому як монополіста в Європі.

"Можна у цьому контексті назвати позитивний приклад – симбіоз у діяльності PGNiG й українського Нафтогазу у суперечці щодо ролі Газпрому. Однак не лише українська, але й багато інших компаній підтримували PGNiG у суперечці щодо ролі Газпрому в Європі, і тому є шанс, що цього разу теж буде схожа ситуація",- резюмував польський експерт.

Читайте також: Польська PGNiG подала на Єврокомісію до суду через угоду з Газпромом - ЗМІ

Як повідомлялося, згідно з джерелами РАР, польська PGNiG подала на Єврокомісію до суду ЄС за травневу угоду з Газпромом.

У травні Єврокомісія оприлюднила рішення, яке остаточно підтвердило угоду з Газпромом у справі зловживань російською компанією своєю позицією в Центрально-Східній Європі. Зокрема, Єврокомісія визнала, що Газпром зловживає монополією у Центральній та Східній Європі, порушує законодавство ЄС у сфері конкуренції, та зобов’язала російського монополіста забезпечити вільне постачання газу за конкурентними цінами. Тоді PGNiG висловило розчарування рішенням Єврокомісії не штрафувати ПАТ "Газпром" за зловживання монопольною позицією на європейському ринку.