Маас хоче переглянути партнерство зі США

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас вважає, що настав час переглянути трансатлантичне партнерство на користь ідеї "збалансованого партнерства".

Про це він написав в авторській статті для ділового видання Handelsblatt, текст якої розмістило на своєму сайті зовнішньополітичне відомство.

"Настав час переглянути наше партнерство... Як план ми пропонуємо ідею збалансованого партнерства... Коли США перетинають червоні лінії, ми, як європейці, маємо виставляти противагу", - пише міністр.

Маас наголосив на необхідності зміцнити "європейський стовп Північноатлантичного альянсу" і послідовно створювати Європейський Союз безпеки і оборони - як частину трансатлантичного порядку безпеки і як власний європейський проект. "Тільки з цієї точки зору має сенс збільшення витрат на оборону і безпеку", - переконаний глава німецького МЗС.

Розкритикував він у черговий раз вихід США із ядерної угоди з Іраном і продовження санкцій США проти цієї країни, які зачіпають і європейські компанії. "Ми не дозволимо діяти через наші голови, тому було правильним захистити європейські компанії від юридичних санкцій", - сказав Маас. 

У цьому контексті він вважає логічним зміцнювати європейську автономію, створюючи власні канали оплати, незалежні від США, а саме шляхом створення Європейського валютного фонду і незалежної системи SWIFT. 

Читайте також: Радник Трампа переконує, що США не хочуть змінити владу в Ірані

Маас нагадав, що дороги Європи і США почали поступово розходитися не при президенті Трампі і не закінчаться із завершенням його каденції. Збіг цінностей і інтересів, сполучною силою яких був конфлікт між Сходом і Заходом, знижується. Сьогодні добитися балансу із США, відзначив Маас, можна тільки шляхом тісної співпраці Німеччини з Францією та іншими європейцями у рамках суверенної, сильної Європи. Європейський Союз, за його словами, має стати "основою міжнародного порядку, партнером для всіх, хто відданий цьому порядку".