Бюджет Молдови втрачає понад $200 мільйонів через зарплати "в конвертах"

Більше 20% працюючих в Молдові молодих громадян отримують, частково або повністю, зарплату "в конвертах". Втрати державного бюджету через це становлять понад 200 мільйонів доларів за рік.

Такі дані соціологічного дослідження, проведеного компанією CBS-AXA, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"Дані опитування свідчать про те, що кількість найманих працівників, які отримують зарплату "в конвертах", збільшилася з 102 тисяч у 2017 році до 107 тисяч до середини 2018 року. Відповідно, держбюджет Молдови недоотримає цього року понад 200 мільйонів доларів", - відзначають автори дослідження.

На їхню думку, втрати держбюджету негативно позначаться і на формуванні фондів Національної каси соціального страхування та Національної компанії медичного страхування, а також коштах бюджетів місцевих органів публічного управління.

Читайте також: Експерти радять знизити податок на зарплати українців до 10%

Підкреслюється також, що основними одержувачами «зарплати в конвертах» є громадяни, які не мають вищої освіти, а також вихідці з сільської місцевості.

Поряд з цим, соціологи відзначають істотне скорочення (з 70 тисяч до 40 тисяч) осіб, які отримують зарплату "в конвертах" частково.