Маккейн попередив Трампа про втрату лідерства США через його заяви щодо Росії

Президентові США Дональду Трампу слід приберегти пошану, яку він висловлює на адресу Росії і її керівництва, для союзників, що протягом десятиліть відстоюють разом із США демократичні цінності.

Так відреагував на висловлювання Трампа про необхідність повернення РФ до G8 голова Комітету з питань Збройних Сил Сенату США Джон Маккейн, повідомляє власний кореспондент Укрінформ.

"Володимир Путін обрав для Росії шлях країни, не гідної членства у "Великій вісімці", вторгшись в Україну й анексувавши Крим. З того часу він не зробив нічого, щоб змінити ситуацію, що більш ніж очевидно", - йдеться в заяві, оприлюдненій у п'ятницю на офіційному сайті сенатора.

Маккейн підкреслив, що кожного дня сепаратистські сили на чолі з російським керівництвом вбивають українців на Донбасі. Сили Путіна на щоденній основі допомагають режиму Асада нищити сирійський народ, і щодня Росія чинить напад на демократичні інституції по всьому світу шляхом убивств, кібератак та згубного впливу, підкреслив сенатор.

Читайте також: Країни G7 одностайно висловилися проти призову США повернути в клуб Росію

"Президент з незрозумілих причин продемонстрував нашим противникам пошану й повагу, які мають бути збережені для наших найближчих союзників. До тих націй, що поділяють з нами одні цінності і приносили жертви разом з нами протягом десятиліть, висловлюється неповага. Це повне протиставлення так званому принциповому реалізму та вірний шлях втрати лідерства Америки у світі", - наголосив Маккейн.

Сенатор Джон Маккейн був одним із перших законодавців, які закликали до виключення Росії з "Великої вісімки" після звірств російських сил проти мирних жителів у Чечні. Американський законодавець вніс відповідний документ у 2003 році, закликавши президента призупинити членство Росії в G8, допоки російський уряд не припинить наступ на демократичні принципи та верховенство права.

8 червня американський президент Дональд Трамп висловився за поновлення членства Росії у «Великій вісімці», з якої країну виключили після анексії Криму 2014 року. Його підтримав прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте.

У Франції та Канаді висловилися проти цього.

Фото: Global Look Press