Бухарест пояснив, чому не засудив переведення посольств до Єрусалима

Міністерство закордонних справ Румунії вважає незбалансованою пропозицію Європейської служби зовнішніх зв'язків щодо прийняття Декларації про засудження переведення посольств країн-членів ЄС з Тель-Авіва до Єрусалима.

Про це йдеться у оприлюдненому коментарі зовнішньополітичного відомства Румунії, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Аналізуючи запропонований Європейською службою зовнішніх зв'язків текст Декларації про засудження переведення посольств країн-членів ЄС до Єрусалима, а також з огляду на складну регіональну ситуацію, МЗС Румунії вважає Декларацію незбалансованою. Підкреслюємо разом з тим, що аналогічної думки дотримуються також Угорщина і Чехія. Було вирішено ухвалити Декларацію від імені верховного представника ЄС Федеріки Могеріні", - йдеться у коментарі.

 Як стало відомо, влада Палестини виступила із засудженням позиції Румунії, Чехії та Угорщини, зазначаючи, що переведення посольств до Єрусалима порушує норми міжнародного права.

Читайте також: В Єрусалимі з'явилися дорожні знаки "посольство США" - Reuters

Раніше правляча у Румунії коаліція на чолі із Соціал-демократичною партією заявила про ухвалення Меморандуму про початок процедури переведення румунського посольства з Тель-Авіва до Єрусалима. Проти цієї ініціативи виступив президент Румунії Клаус Йоганніс.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні, у свою чергу, заявила, що жодна держава ЄС не переведе своїх посольств до Єрусалима.