Колишній президент ПАРЄ фігурує у звіті про корупцію, як лобіст Азербайджану

Колишній президент ПАРЄ, відомий своєю проросійською позицією, скандальним залишенням посади голови Асамблеї Педро Аграмунт, фігурує у звіті про корупцію в ПАРЄ, як лобіст інтересів Азербайджану.

Про це йдеться у звіті незалежного органу зовнішнього розслідування (ESI), який проводив розслідування звинувачень у корупції всередині ПАРЄ.

«ESI також розглянула, чому Ліз Крістофферсен (Норвегія), кандидат на посаду співдоповідача по Азербайджану у Моніторинговому комітеті, не була призначена у 2009 році. У звіті припускається, що кандидатура Крістофферсен, яка спочатку була підтримана групою соціалістів, до якої вона належить, але пізніше відхилена, оскільки були мобілізовані прихильники Азербайджану - Хенкок, Лінтнер та Аграмунт, які наполягали, щоб «їхній» кандидат був призначений на цей пост», - йдеться у звіті із зазначенням, що в результаті було обрано Дебоно Греча.

Читайте також: Фігурантів звіту про корупцію закликали припинити діяльність у ПАРЄ

Так само у документі вказано, що наступна кандидатка зі складу Європейської народної партії, яка хотіла стати співдоповідачем в Моніторинговому комітеті по Азербайджану, зняла свою кандидатуру, оскільки в цьому її переконав Аграмунт.

«Пізніше пан Аграмунт сам обійняв це місце, став співдоповідачем по Азербайджану, … а тон і ставлення до керівництва Азербайджану пом’якшилося», - вказується в документі.

Аграмунт був співдоповідачем по Азербайджану з червня 2010 до червня 2015 року.

У звіті наводиться кілька десятків прикладів лобіювання ним інтересів Азербайджану, зокрема через внесення правок до документів, які стосувалися цієї країни.