Смоленська катастрофа: Качинський каже, що причини можна з'ясувати й без уламків

Росія зараз не віддасть Польщі уламки урядового літака Ту-154М, що розбився піжд Смоленськом. Але й без них Варшава зможе розібратися у причинах катастрофи та оприлюднить повний звіт за рік-два.

Про це під час візиту до населеного пункту Тшцянка Великопольського воєводства (захід РП) заявив лідер правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський, повідомляє власний кореспондент Укрінфрму.

“У даний момент Росія перебуває у такій фазі, що поза сумнівом, не віддасть нам уламки Ту-154М. Але ми впоралися з цим”,- заявив Качинський.

Він зазначив, що в одному з престижних американських університетів відскановано копію літака, який розбився під Смоленськом, і відбуватимуться симуляції того, що сталося 10 квітня 2010 року.

Лідер PiS нагадав, шо кілька днів тому у Варшаві було представлено технічний звіт про причини катастрофи, який, однак, не є остаточною версією.

“На дев'яту чи десяту річницю матимемо повну відповідь того, що сталося”,- наголосив лідер PiS.

Він додав, що росіяни не рахуються ні з чим: “вони можуть збити пасажирський літак і вважають, шо все о’кей”.

За його словами, Росія не наважилася б на це, якби вона сильно боялася поляків.

“Поки що у нас ще немає таких сил, але все ще попереду”,- констатував Качинський.

У представленому кілька днів тому технічному звіті зазначається, що польський урядовий Ту-154М розбився під Смоленськом у результаті кількох вибухів на борту літака. Урядова підкомісія представила свою версію, як розгорталися події в останні секунди польоту, але не дала відповіді на питання: як і хто міг ввести у дію вибухівку.

Читайте також: Смоленська комісія сказала, куди російські диспетчери "вели" літак Качинського

Останні соцопитування у Польщі, які проведено у березні центром Kantar Millward Brown, свідчать,що більшість поляків (59%) не вірить у теракт на борту урядового літака; схиляється до цієї версії 26% громадян країни.

Як відомо, 10 квітня 2010 року під Смоленськом розбився урядовий Ту-154М, яким представники польської політичної та військової еліти включно з президентським подружжям Лєха та Марії Качинських прямували на вшанування 70-х роковин Катинської трагедії. Загинули всі 96 людей, які перебували на борту.