В Індії придумали покарання для журналістів за фейкові новини

У Міністерстві інформації й телерадіомовлення Індії у понеділок заявили, що відбиратимуть (тимчасово або назавжди) урядову акредитацію у журналістів, які публікуватимуть фейкові новини.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву індійського відомства.

"У понеділок Міністерство інформації й телерадіомовлення Індії заявило, що відбиратиме (тимчасово або назавжди) урядову акредитацію у журналістів, які публікуватимуть фейкові новини, в залежності від періодичності порушення", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що така акредитація потрібна журналістам для відвідування міністерств або прес-конференції й семінарів, організованих урядовими департаментами. Журналісти також використовують цю акредитацію для підтвердження особи на інших заходах.

У Міністерстві чітко не роз'яснили, що таке "фейкові новини", однак зазначили, що скарги щодо написаних новин будуть направлені на розгляд Раді преси Індії, а скарги щодо телесюжетів до Національної асоціації телерадіомовників.

Читайте також: У Малайзії запроваджують кримінальну відповідальність за фейкові новини

Представники медіаспільноти в свою чергу заявили про наступ на свободу слово, і звинуватили  уряд прем'єр-міністра Індії Нарендра Моді у спробі контролювати пресу перед загальними виборами, які мають відбутися наступного року.

Нагадаємо, нещодавно парламент Малайзії ухвалив закон, який передбачає кримінальну відповідальність за поширення фейкових новин.