У Південній Кореї пропонують на рік скоротити термін президентських повноважень

У Південній Кореї пропонують скоротити термін президентських повноважень з п'яти до чотирьох років, але при цьому передбачити можливість повторного обрання.

Такі нововведення передбачено проектом змін до Конституції, оприлюдненому адміністрацією президента, повідомляє Всесвітнє корейське радіо.

"Передбачається скорочення президентського терміну з нинішніх п'яти до чотирьох років з можливістю повторного обрання", - йдеться у повідомленні.

За словами авторів проекту, введення чотирирічного терміну дозволить одночасно проводити вибори президента і парламенту. При цьому президента передбачається позбавити права призначати голову Конституційного суду, але водночас зміцнюється влада прем'єр-міністра шляхом виключення з Конституції фрази про те, що під час виконання своїх обов'язків він керується вказівками президента.

Читайте також: Президент Південної Кореї заговорив про спільний саміт із США та КНДР

Як відзначається, нинішню систему перебування на посаді президента Республіки Корея упродовж одного п'ятирічного терміну прийняли в 1987 році, аби попередити можливості повторення військової диктатури.

Проект поправок до Конституції планується передати до Національних зборів 26 березня.