У польському Сагрині вшанували українців, загиблих від рук Армії Крайової

Фото

У селі Сагринь на південному сході Польщі в суботу вшанували пам’ять кількасот українців, які загинули на початку березня 1944 року від рук представників польського підпілля.

В жалобних урочистостях участь узяли, зокрема, заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, посол України в Польщі Андрій Дещиця, представники Об'єднання українців у Польщі та Українського товариства у Любліні, духовенство та гості з України, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Берегти пам’ять про ці трагічні події — наш моральний обов’язок і відповідальність перед нащадками всіх невинно убієнних у ті страшні часи розбрату та ненависті. Причини, які призвели до цього, мають бути об'єктивно вивчені, щоб подібне більше ніколи не повторилося”, - йдеться в листі Президента України до учасників жалобної урочистості в Сагрині, який зачитав заступник глави МЗС Василь Боднар.

Як зазначається у листі, український та польський народи - близькі один одному, а у взаємній історії є більше того, що об'єднує, ніж ділить.

Українці і поляки спільно вшанували 74-і роковини вбивства мирного українського населення / Фото: facebook.com/AmbasadaUkrainywPolsce

“Нас єднають приклади спільних перемог, взаємодопомоги, дружньої підтримки, яка особливо яскраво проявилася в період Революції Гідності та війни з російським агресором на Сході України”, - наголошує Порошенко.

Він підкреслив, що свого часу обидва народи обрали єдино правильну форму примирення: “пробачаємо і просимо пробачення”.

“Ця формула залишається актуальною й донині, попри спроби деяких безвідповідальних політиків їх заперечити. А правильність її підтверджує пам'ять про таку трагічну подію, яку ми вшановуємо сьогодні в Сагрині”, - наголошується в листі Президента.

Порошенко також висловив переконання, що таке взаємне християнське прощення потрібне сучасним і майбутнім поколінням українців і поляків.

У Сагрині відслужено панахиду в пам'ять про українців, які загинули в цьому селі.

У березні виповнюється 74-а річниця акцій польських Армії Крайової і так званих Хлопських батальйонів проти українських населених пунктів у Грубешівському і Томашовському повітах Польщі. У селі Сагринь та його околицях 10 березня 1944 року загинуло 606 осіб, зокрема 227 жінок та 151 дитина.