Меркель: Від американських мит на метали не виграє ніхто

У Берліні не згодні із оголошеними президентом США Дональдом Трампом односторонніми митами на сталь та алюміній, вважаючи, що програють у кінцевому підсумку усі сторони.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель журналістам на Міжнародній виставці ремесел в Мюнхені, що відкрилася у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу у Німеччині.

"Це недобре, якщо у нас зараз будуть додаткові мита, це матиме вплив на економіку, причому не на одну, тому що ми переконані, що це має наслідки для всіх, ніхто не зможе у кінцевому підсумку виграти", - заявила глава уряду.

Меркель зазначила, що Німеччина, Європа свідомо прагнуть, як і раніше, до переговорів, до зняття торгових бар'єрів у відносинах із США. Однак, за її словами, можуть, "звичайно ж, з боку Європи, реагувати". Зараз цими питаннями, виробленням відповідних заходів, займається Єврокомісія, якій у Берліні "дуже довіряють", сказала Меркель.

Читайте також: Євросоюз вимагає скасувати мита США на сталь і алюміній

Раніше у цей самий день на брифінгу у Берліні представник уряду ФРН Георг Штрайтер заявив, що тема мит обговорюватиметься на засіданні Ради Європи наприкінці місяця.

Він також повторив позицію федерального уряду, який "відкидає односторонні штрафні мита, вважаючи їх незаконними". У Берліні вважають непереконливою аргументацію Вашингтона про захист національної безпеки США, будучи впевненими, що така ініціатива продиктована виключно економічними міркуваннями. "Подібні штрафи зачеплять, у першу чергу, споживачів та призведуть лише до порушення міжнародних торгових потоків, вони несуть загрозу ескалаційної спіралі, від якої у кінцевому підсумку постраждають усі", - попередив Штрайтер.

Представник німецького уряду зазначив, що обговорювати і вирішувати проблеми глобального перевиробництва у секторі сталі та алюмінію треба не в односторонньому порядку, а у багатосторонніх форматах, таких як Глобальний форум щодо надлишкових потужностей у металургійному секторі.

За даними Мінекономіки ФРН, лише 4% імпорту сталі до США припадає на Німеччину.

Як повідомлялося, у четвер, 8 березня, президент Трамп ввів штрафні мита на ввезення виробів зі сталі та алюмінію у розмірі відповідно 25% і 10%. Вони набудуть чинності через 15 днів і не поширюватимуться при цьому на Канаду та Мексику.