Greenpeace вимагає розслідувати викид радіації на Уралі

Російське відділення міжнародної екологічної організації Greenpeace звернулося до прокуратури РФ і держкорпорації "Росатом" з вимогою розслідувати можливе приховування викиду в атмосферу радіації, ізотопів рутенію-106.

Про це повідомляється на сайті організації.

"З урахуванням останніх заяв Росгідромету держкорпорація "Росатом" має ретельно розслідувати і опублікувати дані про події на хімкомбінаті "Маяк" або на інших підприємствах. Грінпіс Росії надішле листа до прокуратури з проханням провести перевірку можливого приховування радіаційної аварії та інформації про стан довкілля, а також готовність системи моніторингу радіонуклідів в атмосфері до нових аварій", - йдеться в повідомленні.

Greenpeace припускає, що аварійний викид рутенію-106 на комбінаті "Маяк" може бути пов'язаний із заскленням відпрацьованого ядерного палива. Також можливе попадання матеріалу, що містить рутеній-106, у піч для переплавки металів.

У зверненні екологічної організації цитуються дані Росгідромету, що свідчать про "екстремально високий" рівень радіаційного забруднення поблизу ядерного комбінату "Маяк" у Челябінській області наприкінці вересня. На початку листопада європейські вчені зафіксували радіоактивну хмару над Європою. Вони припустили, що джерело викиду знаходиться на Південному Уралі. У "Росатомі" назвали ці твердження "неспроможними".

Читайте також: Росгідромет підтвердив екстремально високий викид радіації в Челябінській області

Комбінат "Маяк" є одним з найбільших російських підприємств з переробки радіоактивних матеріалів. Він був заснований у 1948 році. У 1957 році на "Маяку" стався вибух ємності з радіоактивними відходами. Опромінення зазнали близько 300 тисяч осіб. Загальна територія забруднення становила від 15 до 20 тисяч квадратних кілометрів у Челябінській, Свердловській і Тюменській областях.

Деякі експерти у зв'язку з подією згадують також аварію 1986 року на Чорнобильській АЕС. Тоді радянська влада повідомила про подію тільки через кілька днів. Опромінення зазнали близько семи мільйонів чоловік по всьому світу.