Президентські вибори у Чехії призначили на 12-13 січня

Нового президента чеські громадяни обиратимуть 12 і 13 січня 2018 року.

Дату першого туру встановив глава Сенату Чеської Республіки Мілан Штех, повідомляє Radio Praha.

"Чинний президент Мілош Земан має намір балотуватися на повторний термін. У січні у нього може бути близько 20 суперників. Точний список претендентів на президентський пост стане відомий після 7 листопада, коли завершиться термін прийому заявок", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: У Чехії стартували авіанавчання НАТО Ample Strike-2017

Крім Земана, у числі кандидатів на пост глави держави буде колишній голова Академії наук Іржи Драгош і поет-пісняр Міхал Горачек. Як і Земан, вони заявили про те, що вже встигли набрати більше 50 тисяч підписів чеських громадян, які необхідні для реєстрації як офіційного претендента на пост.

Про те, що у них для участі в президентських перегонах вже є підтримка необхідної кількості членів Верхньої палати парламенту Чеської Республіки, заявили сенатор Ярослав Кубера і Карел Штогл, колишній директор Секції кабінету голови уряду прем'єра Іржи Руснок.

Як зазначається, для висунення кандидатури на президентський пост у Чехії необхідно зібрати як мінімум підписи 50 тисяч громадян або ж заручитися підтримкою 20 депутатів або 10 сенаторів.